Eerlijk op social media?

0 0 0 2 comments

Social media is leuk, vind ik. Maar ik ben me wel terdege bewust dat social media lang niet altijd ‘echt’ is. Mensen delen wat ze willen delen en laten andere dingen bewust achterwege. Is iedereen eerlijk op social media? Ik denk het niet. Maar hoe eerlijk ben ik zelf op social media?

Wolferien maakte er een mooie tag van, de Social Media Lie Tag. Zelf zegt ze erover: ‘Snel een foto maken van een mooi opgemaakt bord vol culinaire hoogstandjes, om vervolgens alles door elkaar te prakken en een lepel mayonaise toe te voegen, want zo is het veel lekkerder. 12 foto’s van je kind maken voordat je eindelijk een leuke “spontane” foto hebt. Superleuk gestylde hoekjes van je huis delen terwijl de rest van je huis een grote ontplofte speelgoedbom is. Dat doen we allemaal toch? Even eerlijk!’

Plaats je foto’s van gezelligheden die helemaal niet zo gezellig zijn?

Ik roep nu keihard NEE! En ik ben even door mijn social media kanalen gegaan en nee, ik doe het echt niet. Vind ik het ergens niet gezellig, dan ben ik overigens ook meestal heel snel pleitte. Overigens plaats ik lang niet altijd foto’s van dingen waar ik ben, zelfs niet als het heel gezellig is. Want als het echt retegezellig is, heb ik geen tijd voor mijn telefoon. Wel heb ik wel eens foto’s geplaatst van events waar ik geen bal aan vond. Maar daar staat ook niet bij ‘oooh wat gezellig hiero!!1!!’…..

Thuis aan de vrijdagmiddagborrel, oprecht heel gezellig!

Thuis aan de vrijdagmiddagborrel, oprecht heel gezellig!

Style jij hoekjes voor de foto terwijl de rest van je huis een puinhoop is?

Ja hoor. Dit vond ik bijvoorbeeld een heel leuk plaatje, maar de rest van het huis was op dat moment compleet ontploft.

IMG_5135

Overigens plaats ik ook foto’s van mijn ontplofte huis. In dit huis woont namelijk een peuter dus ik kan het niet 24/7 opgeruimd hebben. En dat vind ik ook niet nodig. Zodra ze slaapt gooi ik rigoureus alles in een kast en is mijn woonkamer weer #vtwonenperfect. Mwhoehaha.

IMG_5132

Plaats je wel eens foto’s waar jezelf heel leuk opstaat, maar anderen uhm… niet zo charmant?

Nee, maar dat is meer omdat iedereen tegenwoordig social media heeft? Dus diegene zou er denk ik ook snel wel iets van zeggen? Mensen moeten het bij mij overigens ook niet doen, ik vraag ‘KNIP ME VAN DIE FOTO NUUUUU!!’.

Ik vond overigens wel een foto waar iets teveel mojito’s in Havana aan vooraf gingen. Met als gevolg dat mijn vriendinnetje eigenlijk niet eens echt zichtbaar is :’)

IMG_1988

Plaats je wel eens prachtige foto’s van heerlijk uitziend eten, inclusief lovende hashtags, dat eigenlijk gewoon niet te eten is, zo vies?

Weer neeeeeeeeeee. Maar dat is omdat ik de trend ‘fotografeer je eten’ niet begrijp. Ik maak zelden foto’s van mijn bord, tenzij het heel lekker is of ik oprecht trots ben op iets omdat ik het zelf heb gemaakt. En dat is niet zo vaak 😉

Ok hier was ik echt heel erg trots op. En die taart was lekkur jonguh!

Ok hier was ik echt heel erg trots op. En die taart was lekkur jonguh!

Complimenteer je je social media vrienden wel eens terwijl je er eigenlijk helemaal niets van meent?

Hartstikke schuldig! Allereerst like ik regelmatig dingen die me eigenlijk helemaal niet zo boeien. Maar ik vind het soms sneu als iemand een foto plaatst en helemaal geen likes krijgt….. Of ik doe het zodat diegene kan zien dat ik het bericht gezien heb. Snap je het nog?

Ik reageer wel eens ‘leuk!’ op dingen die ik spuuglelijk vind. Denk aan iemands kast of nieuwe laarzen. We hebben allemaal een andere smaak en als ik zie dat iemand er enorm blij mee is, dan ga ik niet roepen ‘goh leuk maar ik vind er geen reet aan want het is mijn smaak niet #sorrynotsorry”. Beetje hetzelfde als tegen je buurvrouw zeggen dat haar nieuwe auto heel mooi is terwijl ik zelf niet dood gevonden wil worden in een Multipla.

Aan welke social media lie maak jij je nog meer schuldig?

Het snijden van foto’s. Ik snij heel strategisch dingen van een foto waarvan ik niet wil dat andere mensen het zien. Heel veel lege flessen op het aanrecht bijvoorbeeld. Of een wasrek midden in de kamer. Of een persoon die toevallig naast me stond maar die ik niet zo aardig vind MWHOEHA!

IMG_5134

Hier is het halve wasrek (die zie je nog een beetje) en een enorm ontplofte tafel en keuken strategisch weggeknipt 😉

Bij het maken van een foto van Juul maak ik vaak heel veel foto’s achter elkaar. Daarna kies ik de leukste uit om te bewaren. Ik plaats Juul niet full face op social media dus soms is het 30 foto’s maken tot ik er eentje heb waar ze niet al te herkenbaar op staat. Bij het eenhoorn pak had ik 21 foto’s die ik niet op Instagram wilde plaatsen daardoor.

eenhoorn

Oeps, en wat ook wel een zonde is… Ik scheld soms op social media. Niet echt netjes, sorry!

IMG_5137

En als laatste, ik plaats wel eens foto’s waarvan ik later denk ‘waarom!!!!’. Niet omdat ik spijt heb van foto’s of dingen die ik deel, maar meer omdat ik altijd wil op blijven letten dat ik niet overshare. Soms verwijder ik die foto’s ook weer. Dus mocht ik ineens iedere avond mijn avondeten en koffiekop gaan delen, spreken jullie mij daar dan alsjeblieft wel op aan?

Jessica

Written by

 1. Beantwoorden

  Leuke tag! En kan me helemaal vinden in je antwoorden 🙂 Ik ga ‘m ook eerlijk invullen.

  • Anneloes
  • december 27, 2015
  Beantwoorden

  Ik ga er van uit dat iedereen zich hier schuldig aan maakt…de schone schijn van social media.
  Wat ik zelf deel is waar en oprecht, maar noet altijd de hele waarheid.
  En ik heb enkele ‘vrienden’ op FB een andere status gegeven, want het voelde niet goed om met hen deze ‘inkijkjes in mijn leven’ te delen.
  Foto’s van mijn kinderen plaats ik niet. Daar mogen ze later zelf over beslissen.

Leave a Comment