Wat ik helemaal niet wist over borstvoeding

0 0 0 No comments

Als ik ergens compleet blanco ingestapt ben, dan is het wel mijn borstvoedingsavontuur. Sterker nog, ik wist tot op het moment van bevallen niet eens of ik dat avontuur aan wilde gaan. Daarover schreef ik al eens en dat lees je hier.

 Inmiddels ben ik 5 maanden verder en nee, ik ben geen professional. Ik doe het voor het eerst en het is soms zoeken. Dan vraag ik een vriendin om advies omdat ik weiger over die onderwerpen te googlen. Tuurlijk was ik op een paar dingen wel voorbereid, maar toch bracht dit avontuur mij een aantal verrassingen.

Want wat ik helemaal niet wist over borstvoeding;

 • dat mijn borsten reageren op geluid. Mijn huilende of kirrende baby is soms genoeg om ze in opperste staat van paraatheid te krijgen. Wat ik niet wist is dat mijn boobs geen herkenningssensor hebben en deze paraatheid ook ontstaat bij het gehuil van wildvreemde baby’s in de Hema.
 • Dat kolven een prima excuus is om even een kwartiertje Gilmore Girls te kijken op Netflix.
 • Dat melk niet in 1 straal eruit komt. Allereerst lijkt het een soort vergiet, maar ten tweede: links, rechts, omhoog, recht vooruit. En dat allemaal tegelijk. Vergelijkbaar met een douchekop die slecht ontkalkt is.
 • Dat borstvoedende dames een eigen taal spreken die je rap moet leren wil je begrijpen waar het over gaat. Termen als toeschietreflex, kloven, Purelan, borstcompressie, regeldagen, oxytocine, achtermelk. Whuuuuut?
 • Dat mijn baby op borstvoeding maar eens per 10 dagen poept zonder ergens last van te hebben. En dat iedereen die er een beetje verstand van heeft dat ook doodnormaal vindt?
 • Dat zuurkool niet per se lekker samengaat met borstvoeding en baby’s daar dus last van kunnen krijgen. Ik heb nog steeds een trauma van het zuurkoolincident.
 • Dat je last kan hebben van lekkende borsten tijdens seks.
 • Dat voedingsbh’s er in zoveel soorten en maten zijn dat tegen de tijd dat je ze allemaal hebt geprobeerd, je kind op een scooter rijdt.
 • Dat lactatiekundigen heus geen geitenwollensokken types zijn die alleen maar moedermelksmoothies drinken. Maar gewoon normale, professionele dames die hun vak verstaan.
 • Dat je niet ongesteld wordt zolang je borstvoeding geeft ook maar een fabel is.
 • Dat onderproductie gedoe is, maar dat overproductie ook heel stom is.
 • Dat je niet 100% gefocust moet zijn op je baby tijdens het voeden. Hij let ook helemaal niet op mij en even die aflevering van Gilmore Girls afkijken tijdens een voeding is super relaxt. Net als een powernap doen.
 • Over relaxt gesproken, ik had geen idee dat je onder invloed van hormonen die gieren door borstvoeding, soms het gevoel hebt dat je high bent.
 • Dat borstvoeden na een maand of 4 helemaal niet altijd zo’n chill en relaxt moment met je baby is. Omdat hij van alles om zich heen ziet, gezellig draait of een vinger in je neus steekt.
 • Dat ze na een maand of 4 jouw signalen gaan herkennen en mijn baby enorm enthousiast wordt als hij doorkrijgt dat mijn trui omhoog gaat.

En als laatste. Wat ik helemaal niet wist over borstvoeding? Dat ik het überhaupt zou kunnen, relaxt zou vinden en er na vijf maanden zo’n lijstje over zou kunnen schrijven…..

Fantastic Moms

Written by

Leave a Comment