Review: Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden

0 0 0 6 comments

Jullie kennen Tischa Neve vast. We hebben haar al eens geïnterviewd voor Zij is Fantastic en jep, wij vinden Tischa fantastisch. Tischa is kinderpsycholoog, opvoedkundige, moeder van Dim en pleegmoeder. Het ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’ is alweer het vierde boek van Tischa. ‘Opvoeden vanuit contact en verbinding’ is het motto! Jessica ging aan de slag met dit boek!

inspiratieboek

Nu vind ik het motto nogal lastig. Natuurlijk maak je contact met je kind en natuurlijk zorg je voor verbinding? Toch? Maar het Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden ziet er vrolijk uit (ik ben een sucker voor leuke kaften) en is ook nog eens een hardcover. Hoef ik niet bang te zijn dat Juul het aan flarden scheurt. En ik begon op een rustig avondje met lezen…

En ik las en ik las en ik las. Tischa weet mij enorm te boeien en belangrijker, ik denk vooral veel na. Aan de hand van haar voorbeelden weet ik heel veel eigen ervaringen met Juul op te roepen. Hmm ja, misschien had ik dat toch anders moeten doen. Of ‘he goede, dat ga ik morgen eens proberen’.

Verfrissend om te lezen dat Tischa, die in mijn ogen toch een goerroe is als het om opvoeden gaat, tegen dezelfde dingen aanloopt als ik. Boze kinderen, zelf afgeleid zijn, geïrriteerd raken en ja hoor, je geduld een keer verliezen.

Een aantal hele simpel dingen die bij mij toch blijven hangen:

Emoties van kinderen zijn vaak buiten proporties. Ze hebben nog niet geleerd hoe ze hun emoties kunnen reguleren en ze hebben onze hulp nodig om dat te leren.

Hoe kalmer ik reageer, hoe eerder Juul tot bedaren komt. Ik weet het, ik weet het. Maar het is moeilijk. Toch blijf ik het proberen en ja hoor, Tischa heeft gewoon gelijk.

Laat je kind praten over emoties of help dit te verwoorden. Juul kan aardig praten maar woorden koppelen aan haar gedrag is natuurlijk nog lastig. Toch werkt het door te vragen ‘ben je boos’ of ‘ben je verdrietig’. Het antwoord is jaahaa en een knuffel is dan ineens toch de oplossing!

Negatief gedrag is vaak een roep om contact, verbinding en hulp. Schuldig. Ook bij deze weet ik het, maar doe ik er te weinig mee. Goed dat Tischa mij weer even met mijn neus op de feiten drukt. De bekende uitspraak ‘Kinderen hebben je het meest nodig als ze het het minst lijken te verdienen’ dus.

opvoeden

Zoals het gaat met heel veel visies op opvoeden, kan ik me niet overal in vinden. Tischa is enorm positief, probeert ons altijd het beste te laten zien van kinderen en gelooft niet in straffen. Zelf straf ik overigens wel, voor zover dat kan bij een peuter. Niet de befaamde strafstoel, wel een hoek in de keuken. Soms werkt het, soms niet. Juist daarom was ik erg benieuwd naar de andere kant van opvoeden.

Als jij een hele andere visie op opvoeden hebt wil dat absoluut niet zeggen dat dit boek niks voor jou is. Het gaat namelijk niet om DE manier, het gaat om allerlei handvaten die je kan gebruiken in de opvoeding. Ik weet zeker dat iedereen er voor zichzelf goede dingen uit kan halen.

Mijn grootste overwinning? Toen Juul mij vanuit het niets heel hard in mijn arm beet. In plaats van boos te worden (sorry, mijn eerste instinct) hoorde ik Tischa in mijn hoofd. Dus ik vroeg Juul om mij aan te kijken en zei ‘dat deed heel veel pijn. Bijten is niet lief. Dus mama is nu boos en gaat even in de hoek zitten’. En ik deed het, ik ging in de hoek zitten. Mijn peuter van 2,5 is nog nooit zo stil geweest terwijl ze mij met grote ogen bleef aankijken. Daarna kwam ze me knuffelen en zelf na twee weken aait ze af en toe over mijn arm en zegt ‘mama aai niet bijten’. Ik denk dat ze het dus prima snapt nu…

En heerlijk stuk voor de toekomst vond ik ‘zeg eens vaker ja tegen je kind‘. Waarom niet gewoon eens 1x om 20.00 uur nog naar de Mac, zoals in het voorbeeld uit het boek? Ik geloof oprecht dat je kinderen deze momenten onthouden. Zelf weet ik ook nog dat ik op vijfjarige leeftijd een keer zolang mocht opblijven als ik zelf wilde. En die keer dat we in de zomer in onze zwemkleding ’s avonds laat door de regen mochten rennen. Ideeën die soms stapelgek lijken, kunnen voor zoveel magie zorgen…

opvoeden

Het boek is absoluut de moeite waard en voor mij voelt het als een overwinning, iedere keer als ik iets weer op te lossen zonder frustratie, stampvoeten en geschreeuw, bij zowel mij als bij Juul. En dat is de belangrijkste les die ik van Tischa leerde. Veel van het gedrag van Juul komt bij mij vandaan, als reactie op mij. Spelen is spelen en niet ondertussen even mijn mail checken. Wandelen is aan de hand wandelen en niet even snel in de buggy omdat ik haast heb. Echte verbinding, echt contact. Dus bedankt Tischa, dat je weer in staat bent geweest mij een enorme spiegel voor te houden.

Het Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden door Tischa Neve is verkrijgbaar voor 24,99. Wil je meer van Tischa weten en leren? Check dan ook zeker haar website grootenklein.nl.

Fantastic Moms

Written by

 1. Pingback: Op zoek naar opvoedinspiratie | Aukje

  • Mamavanluna
  • oktober 30, 2015
  Beantwoorden

  Ben ook best benieuwd naar dit boek eigenlijk na dit gelezen te hebben. Volgende week maar even neuzen in de bieb

 2. Beantwoorden

  Klinkt als een erg interessant boek. Ik zeg te vaak nee en word te snel boos. Nieuwe inzichten zijn dan vaak wel fijn.

  • Diana
  • oktober 30, 2015
  Beantwoorden

  Met dat ik dit een hele leuke leeftijd vind (2 jaar) is t ook de leeftijd waarop t eigen willetje erg naar voren komt 🙂 Dit boek klinkt daarbij erg handig…! Thnx voor de tip…!

  • Beantwoorden

   Absoluut! En ik geloof niet dat DE manier bestaat, en helaas zullen sommige minder leuke dingen er echt bijhoren… Maar de hele dag moeten waarschuwen, nee zeggen en straffen vond ik ook niet gezellig. Nu heb ik iets meer begrip en daardoor ook meer geduld 🙂

    • Diana
    • oktober 30, 2015
    Beantwoorden

    Precies…! Baat het niet…..

Leave a Comment