Mijn kleuter en geld

0 0 0 No comments

Een kleuter en geld…. ‘Maar mama je kan die centjes toch uit de muur halen?’. Ik hoor het mijn kleuter nog zeggen. Even pinnen en hop, daar is weer geld! Ze mag dan pas 4 zijn, ik geloof dat we even aan het werk moeten hier….

Eerlijk, ik heb er niet eerder echt over nagedacht. We verdienen geld, ik geef geld uit. Kleingeld gooi ik in een grote spaarpot en eens in de zoveel tijd tel ik het en stort ik op de spaarrekening van ieder kind de helft. Natuurlijk is ze dol op muntjes, maar vooral op mee te spelen. Toch, als ze mag kiezen tussen een briefje van 5 of van 10 euro, kiest ze gewoon het groene briefje ‘want die vind ik mooier’.

En toch..

Ze vraagt steeds vaker. Om spullen, bepaalde lekkernijen, een wandeling naar de speelgoedwinkel. Het antwoord is vaak ‘vraag maar aan Sinterklaas/voor je verjaardag’ en ‘mama heeft daar geen centjes voor want dat is heel duur’. In de hoop dat ze het vanzelf wel weer vergeet.

‘Maar mama je kan die centjes toch uit de muur halen?’

Ja, ik snap dat een bank, een rekening, een pinautomaat allemaal ingewikkelde dingen zijn voor een kleuter. Ik bedoel, leg maar eens uit dat je werkt, er dan geld op je rekening komt, die rekening is bij een bank, met je pasje moet je vervolgens pinnen en dat geld is dus uiteindelijk jouw geld. Heb het heus half geprobeerd, het is gewoon geen doen.

Op internet lees ik dat de meeste ouders met zakgeld beginnen als kinderen 6 jaar oud zijn. Omdat ze dan pas de werking van geld een beetje gaan begrijpen en de munten herkennen. Wat kan ik doen de komende twee jaar om haar alvast te leren dat geld niet gewoon uit de muur komt? Ik vraag het aan de juf, die mij laat zien dat ze in de ‘winkelhoek’ bij de kleuters al met nepgeld spelen. Dat ze leren dat je dingen moet kopen, ruilen dus tegen geld.

Thuis laten we haar nu zelf het kleingeld in de spaarpot doen.

Het blijft lastig hoor, mijn kleuter en geld.. We leggen uit dat je duurdere dingen kan kopen als je veel muntjes spaart. En dat je dingen koopt in de winkel, dus niet zomaar mee kan nemen. En om je boodschappen te betalen, moet je geld hebben. In ons geval krijg je geld als je werkt. Stapje voor stapje proberen we haar een beetje te leren dat geld niet zomaar uit de muur komt.

Handig weet ze opa een paar muntjes los te praten, die ze tevreden in de spaarpot doet. ‘Opa, als ik genoeg muntjes heb, dan geef ik ze allemaal aan jou. Dan hoef jij niet meer te werken oké?’

 

Written by

Leave a Comment