Peuter & eten – ik ben klaar met die drama’s!

0 0 0 4 comments

Als het gaat om kinderen heb ik een ding inmiddels wel geleerd; je geeft zelf het voorbeeld. En zo is dat natuurlijk ook met eten. Tot ik het meer dan zat werd en het tijd was voor een portie tough love. Ik ben klaar met die drama’s!

Allereerst, ik ben een slappe moeder. Maar echt hoor. Ik geef te snel toe en ik ben me daar ook enorm van bewust. Je las het al eerder, ik ben druk met consequenter worden en blijven. Er bleef echter een puntje steeds op de achtergrond. ‘Daar doe ik later wel wat mee’. En dat is eten.

Eten en mijn peuter is een rare combinatie. Het is maar net hoe haar pet staat. Ook wij kennen de fase ‘ik moet het niet’. Zolang ze groeit en op de dag goed eet, vond ik het allemaal wel prima. Dan eet je niet. Ook best.

Tijdens en na mijn zwangerschap nam ik het zelf niet zo nauw met eten. En dan heb ik het vooral over snaaien. Het liefst de hele dag en waag het niet om aan te komen met iets gezonds als tussendoortje. Ook helemaal prima, maar na een week of 8 werd het wel tijd om weer even normaal te gaan doen.

En toen zag ik pas dat ik weer had verzaakt met het geven van het goede voorbeeld. Mijn kind veranderde namelijk in een zeurende, jankende en dreinende peuter als het ging om eten. Ze gooide brood naar de hond om een half uur later een cracker te vragen. De kiwi werd voor diezelfde hond op de grond gelegd om daarna te zeuren om een stukje van mijn chocola. En toen ze vervolgens ook ’s avonds helemaal niets meer wilde eten (‘ik wil alleen patat’) met alle strijd en drama’s, maar wel bleef zeuren om van alles uit de ‘snaaikast’ was ik het spuugzat.

Al het lekkers ging achter slot en grendel en wat heb ik mezelf de eerste twee dagen voor mijn kop geslagen. Want die twee dagen waren drama. Hoe heb ik het zo ver laten komen! Maar ik hield stand. Klagen dat je honger hebt? Dan had je je brood maar op moeten eten! Alweer trek? Je mag kiezen tussen een appel en een banaan. Je wilt per se iets lekkers eten? Hier heb je een kiwi. ’s Avonds neem je van alles wat er op je bord ligt, 1 hap. Eet je niet dat ga je zonder eten naar bed. Nope, ook geen boterham om 19.00 uur. Ik ben er klaar mee.

Tough love want wat was ze soms ontroostbaar. Waarom mocht ze geen snoepje? Een koekje bij de thee ’s middags hoorde er toch bij? En wat voelde ik me vreselijk om mijn kind met een leeg buikje naar bed te brengen. Maar de derde dag nam het gezeur af. Ze at netjes al haar brood en in plaats van 1 stuk fruit wilde ze er nu wel twee. Geen gezeur om iets van zoetigheid. In de avond volgde er wat drama rond een hap aardappelen, maar na een half uur consequent zijn nam ze toch een hap. Om vervolgens ‘oh dit is wel lekker’ te roepen en haar bord leeg te eten.

Fase, fase, fase. Ik weet het. Maar ze wordt vier en het is echt tijd om zelf strenger op te treden. Je krijgt simpelweg gewoon niks lekkers meer tot je leert dat je ook ’s avonds normaal moet eten. Helemaal niet erg als je iets niet lust, maar je moet het op z’n minst geproefd hebben. En eet ze wel haar bord leeg, dan krijgt ze een staande ovatie. En het belangrijkste hiervan? Dat successen niet gevierd hoeven te worden met eten. Nu moet ik dat alleen voor mezelf nog even onder de knie krijgen ;).

Fantastic Moms

Written by

 1. Beantwoorden

  Hier iedere avond drama maar overdag gaat het gelukkig heel goed :’) En wil je ’s avonds toch nog wat eten? Dan een appel of een banaan. Daar doe je het maar mee, haha. Wel lastig, want het liefst blijf ik brood smeren. Maar ja, het moet een keer beter gaan natuurlijk 😉

  • Diana
  • april 11, 2017
  Beantwoorden

  Blijft lastig hoor…. maar komt vanzelf goed… toch 😉

  • Beantwoorden

   Ik schreef dit een week of 2 geleden en ik moet zeggen, het gaat nog steeds goed!! Ze eet meer fruit, brood tijdens ontbijt en lunch gaat nog steeds op en succesrate met avondeten is nu 50/50 :’)

  • Letje
  • april 11, 2017
  Beantwoorden

  Mijn kleuter wil niks proeven, eet geen fruit, eet geen groente. Maar…van de week beweerde hij ineens dat chili het lekkerste is van de hele wereld! Drie keer raden wat wij eten deze week (met gepureerde groente hè, even voor de duidelijkheid! ).

Leave a Comment