Slaap baby slaap

0 0 0 4 comments

Mijn dochter sliep de eerste drie maanden van haar leven op onze slaapkamer. In een eigen wiegje, maar wel in de buurt. Zodra ze lange nachten sliep, verhuisde ze naar haar eigen slaapkamer. Want dat hoorde zo, volgens iedereen die er verstand van leek te hebben. De keren dat ze in ons bed belandde waren op 2 handen te tellen. Bij onze zoon was het plan niet heel anders. Eerst even bij ons, daarna lekker in het ledikant op zijn eigen kamer.

Het zal geen verrassing zijn dat dit soort dingen natuurlijk helemaal niet te plannen vallen. Wist ik ook wel, en we waren het er al lang over eens dat we wel zouden kijken waar het schip zou stranden. De wieg maakte na een paar weken al plaats voor een gehuurde co-sleeper. Baby 2 had namelijk meer nachtvoedingen nodig dan baby 1 en een co-sleeper bleek daarvoor veel handiger. Achteraf gezien had ik dat ding al vanaf de kraamweek moeten huren, maar ik zag er niet eerder het nut van in.

Hij is ruim 4,5 maand en ligt nog steeds tevreden in zijn co-sleeper. De huurperiode loopt nog en de grens (van 8 weken naar drie maanden naar, oke we doen tot vier) is allang vervaagd. Simpelweg omdat onze zoon zeker geen nachten maak zoals zijn zus destijds. Een late voeding, een nachtvoeding en een vroege voeding is hier nu het ritme. Dit alles zo zachtjes mogelijk, want de man heeft een wekker die heel erg vroeg gaat.

Tijdens de nachtvoeding vallen zowel baby als ik regelmatig in slaap. Dat is toch wel een klein voordeel van borstvoeding, want op die manier pak ik voor mijn gevoel toch een beetje extra slaap. Echter, dit houdt wel in dat de baby in mijn bed ligt tot het tijd is om op te staan. Mijn verstand zegt dat ik hier heel snel mee moet kappen, want straks went hij er teveel aan en krijg ik hem nooit meer in zijn eigen bed. Maar mijn hart spreekt dit natuurlijk tegen. Niets lekkerder dan in de donkere, stille nacht te knuffelen met mijn slaperige baby. En ik weet heus dat hij op zijn 14e vast niet meer bij zijn moeder wilt slapen ;).

Op mijn kamer, in mijn bed… Ik doe inmiddels alles op mijn eigen manier. We slapen best goed en dat is waar het uiteindelijk om draait. Ik voel dat deze tweede baby mij enorm heeft veranderd, omdat ik meega in zijn ritme en kies wat voor mij op dat moment het lekkerste voelt. Hij groeit al zo hard, dan kan ik er maar beter van genieten. En daar geef ik graag een beetje slaap en een beetje bedruimte voor op.

Fantastic Moms

Written by

 1. Beantwoorden

  Mooi en herkenbaar verhaal heb je geschreven. Leuke titel én toevallig de naam van mijn website: http://www.slaapbabyslaap.nl Hier vind je allerlei tips voor ouders die info zoeken. En eens gaan ze in hun eigen bed slapen. Geniet van je hummeltje 🙂

  • Alexandra
  • april 15, 2017
  Beantwoorden

  Onze zoon heeft het eerste jaar ook veel bij ons in bed gelegen. Ik kreeg veel scheve blikken en wat jij schrijft ‘straks wil ie niet in zijn eigen bed’, maar mijn zoon had die veiligheid nodig. Nu slaapt ie als de beste in zijn eigen bed en op zijn eigen kamer! Laat je niet bang maken. Knap dat je zo naar je gevoel luistert!

 2. Beantwoorden

  En ook al verwen je hem wel, zoals hier het geval thuis was; nadat we een peuterbed voor hem hadden slaapt ‘ie uitstekend in zijn eigen bedje 😉 Lekker doen wat goed voelt!

 3. Beantwoorden

  Elke keer verbaas ik me weer als ik je blogs over je 2de kind lees, het is echt alsof ik mijn eigen verhaal lees.
  Bij de eerste inderdaad snel op zijn eerste kamer en doorslapen maar de 2de slaapt nog steeds gezellig bij mij of zoals sinds een paar maandjes; ik bij hem in zijn peuterbedje. En 1 ding heb ik geleerd, volg je kind en je gevoel dan komt alles goed.

Leave a Comment