In de spotlight: Stichting Villa Pinedo

0 0 0 One comment

Ken je die reclame? Waarbij kinderen om de vergadertafel als volwassenen bespreken hoe zij de vakanties moeten verdelen tussen hun gescheiden ouders? Als je het mij vraagt een topreclame, want reken maar dat ik als kind wel eens last had van die verdelingen, loyaliteitsproblemen en hoe om te gaan met stiefouders. Stichting Villa Pinedo is er voor die kinderen.

Stichting Villa Pinedo is al sinds 2011 de plek voor kinderen van gescheiden ouders. Er werken 200 vrijwilligers tussen de 14 en 26 jaar bij de stichting. Het bijzondere hieraan; deze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen. Het zijn dus allemaal kinderen van gescheiden ouders. Een wetenschapper kan nog zoveel onderzoeken laten zien waaruit te lezen hoe kinderen kunnen lijden onder een scheiding, je weet het pas echt als je het zelf hebt meegemaakt.

motto villa pinedo

In mijn jeugd bestond Villa Pinedo nog niet en dat vind ik jammer. Wat had ik graag op jonge leeftijd contact gehad met kinderen die hetzelfde doormaken. Want eerlijk is eerlijk; 27 jaar geleden was een echtscheiding echt niet zo ‘normaal’ als nu het geval is. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik alleen was, omdat niemand uit mijn klas of van de sportclub gescheiden ouders had.

De vrijwilligersvan Villa Pinedo geven iedere dag via het kinderforum advies aan kinderen van gescheiden ouders. Daarnaast schrijven ze blogs en maken ze vlogs om hun ervaring met die lotgenoten te delen. Al meer dan 1500 kinderen van alle leeftijden stelden een vraag aan het Villa Pinedo jongerenteam. Dit zijn vragen over alles wat hen bezighoudt tijdens of na een scheiding: Hoe ga je er mee om? Hoe geef ik aan bij wie ik wil wonen? Waarom mis ik papa als ik bij mama ben? Is het erg als mama een nieuwe relatie heeft en papa nog niet?

kinderforum

Voorbeeld van het kinderforum; kinderen kunnen anoniem een vraag stellen aan ervaringsdeskundigen

De jongeren van Stichting Villa Pinedo helpen ook ouders, door het beantwoorden van vragen op het ouderforum en het geven van face-to-face workshops. Daarnaast biedt Villa Pinedo een online workshop voor ouders, genaamd ‘’Scheiden is geen kinderspel’’, waarin zij aan de hand van verschillende onderwerpen en modules leren om de scheiding door de ogen van een kind te bekijken en hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

ouderforum

In de vernieuwde online workshop ‘’Scheiden is geen kinderspel’’ worden 6 thema’s (het gesprek, veranderingen, loyaliteit, communicatie, stiefouders en rechten) behandeld aan de hand van theorie, opdrachten en video’s waarin kinderen openhartig vertellen over hun ervaringen. Iedere module biedt dezelfde duidelijke opbouw, maar met een ander thema. De cursus kost 129,- en is thuis, op je eigen tempo, te volgen. Je kan ook losse thema’s afnemen voor 29,- per thema. Meer informatie over de workshop lees je hier.

En ook bij deze workshop is het belangrijk om te weten dat ook kinderen hebben geholpen tot de totstandkoming ervan. Het zijn niet alleen specialisten die ouders vertellen hoe het in theorie het beste werkt. Het zijn kinderen die kunnen aangeven hoe ouders tijdens het scheidingsproces het beste rekening kunnen houden met de gevoelens van hun kind. En dat vind ik mooi.

Wil je meer lezen over Stichting Villa Pinedo, wie de vrijwilligers zijn, wat zij allemaal doen voor kinderen, wat de missie is van Villa Pinedo, hoe de ervaringen met de Stichting zijn enzovoorts? Klik dan hier!

bron uitgelichte afbeelding
Fantastic Moms

Written by

Leave a Comment