10 geboden der kraamzorg

0 0 0 27 comments

Kraamverzorgsters zijn er in alle soorten en maten. Je kan geluk hebben en een kraam engel treffen die ervoor zorgt dat je haar na acht dagen jankend staat uit te zwaaien. Of je hebt pech en treft een rasechte draak die niks liever doet dan de tere zieltjes van kraamvrouwen verpletteren. Welke van de twee je ook treft, er is een aantal geboden waarvan we graag zouden zien dat elke kraamverzorgster deze in acht zou nemen. Ter info, alle onderstaande voorbeelden zijn waargebeurd!

Gij zult geen opmerkingen maken over het gewicht van de kraamvrouw. Zo kreeg een pas bevallen bestie te horen dat ze er heel anders uitzag dan op haar trouwfoto en dat er nog wel wat kilo’s af moesten. Ter info, ze was drie dagen ervoor bevallen…

Gij zult niet zomaar naast de kraamvrouw in bed kruipen met de woorden ‘Zo, even gezellig met z’n tweeen’

Gij zult het beestje bij de naam noemen. Het heet een vagina! en geen onderkantje, mutsje of smoezeltje (WTF?!?!)

Gij zult de kraamvrouw afraden op de dag na de bevalling naar de Hema te fietsen voor roze rompertjes

Gij zult niet flirten met de broer, vader of oom van de kraamvrouw. En zeker niet met de HUSBAND!

Gij zult niet verbaasd naar het hoofdje van het pasgeboren smurfje wijzen en zeggen ‘ohhh wat een vreemd koppie…..’

Gij zult de kraamvrouw laten beslissen wat haar pasgeborene zal dragen. Het zijn niet alleen maar kleertjes en het maakt WEL uit!

Gij zult niet urenlang doorratelen over de miskramen van de dochter van het nichtje van de overbuurvrouw. Nope, we don’t care!

Gij zult de kraamvrouw zelf laten beslissen wat ze wil eten en drinken. Sommige kraamvrouwen houden niet van fruit, ook niet als het in twintig ieniminie stukjes is gesneden en wel van koffie.

Gij zult niet argeloze kraamvrouwen besluipen en mompelen dat het tijd is voor ‘de controles’ om vervolgens zonder enige waarschuwing een thermometer in hun ass te steken.

Written by

 1. Beantwoorden

  Maar ik hier nog één aan toevoegen?

  Gij zult bij een thuisbevalling niet met de nieuwbakken vader praten over dat hij nog seks met zijn vrouw moet hebben als hij net een hoofd uit haar vagina heeft zien komen en zij met de benen omhoog en een bed vol bloed gehecht wordt. Op zo’n moment denkt zelfs een man NIET aan seks 😉

  • Patricia
  • april 21, 2015
  Beantwoorden

  Onze kraamverzorgster was een schat, 1 dag kregen we een invaller. Blijkbaar iemand die uit de ouderenzorg kwam want èèn van de eerste dingen die ze ons mededeelde was dat ze niet zoveel met baby’s had hahaha.
  Daarnaast was ze meer beneden dan boven, werden de vensterbanken in de woonkamer grondig schoongemaakt maar de wc niet en at ze een zeer uitgebreide lunch …. uit onze koelkast

  • Inge
  • april 21, 2015
  Beantwoorden

  oo wat erg! ik kom net uit mijn kraamweek met eerste kindje en ik ben gezegend geweest met een geweldige kraamvrouw! Liet me jn mijn waarde, legde alles uit, gaf veel info, liet mijn vriend (en later ook mij) veel zelf doen en bemoeide zich er dan zo weinig mogelijk mee… we zijn gestart in het ziekenhuis, maar daarna thuis echt dw begeleiding gekregen waarmee we met vertrouwen zelf verder konden! Het lijkt me verschrikkelijk om in die periode iemand in huis te hebben waar je je niet prettig bij voelt!

   • Martine
   • april 21, 2015
   Beantwoorden

   Gefeliciteerd met je kindje!!! En wat fijn dat het ook anders kan 😉

 2. Beantwoorden

  Haha… oke, ik ben gewaarschuwd dus!

 3. Beantwoorden

  Leuk hoor! En ik ben al zo zenuwachtig na de horrorkraamverzorgster van vorige keer! Ooit eens gelezen dat iemand met haar gereconstrueerde onderkantje op een houten plank moet zitten want dit was beter voor de hechtingen :’)

  • ineke
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Hahaha leuk dit!
  Mijne was allergisch voor traplopen volgens mij, en we zagen haar vaker op haar telefoon kijken dan wat anders..En ja ook ik kreeg te horen dat er op de foto’s in de eetkamer zo jong en hip uitzag en dat ze dat niet had verwacht (ga jij even 2 dagen bijna dood en daarna flauwvallen door bloedverlies en kijken hoe je er dan uitziet vrouwke lol) en daarbij toen ze weg was bleek dat ze bijna alle chocolade van mijn vriend op had gegeten die hij als kraamcadeau had gehad! Nee dat zou ik me niet nog eens laten gebeuren, zou nu gewoon een melding maken dat er geen klik is en een andere vragen!

   • Martine
   • april 20, 2015
   Beantwoorden

   Dat lijkt mij inderdaad ook! Don’t touch the chocolate b**** 😉

 4. Beantwoorden

  Haha! Ik heb echt geluk gehad met mijn kraamverzorgster, echt een schat van een meid die gezellig en professioneel was. Het lijkt me super vervelend als je een heks krijgt. Ik zou haar dan denk ik ook echt wegsturen!

  • Hester
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Heerlijke kraamzorg gehad. Voor ik ging bevallen kwam ze bij ons thuis voor een kennismaking,
  Tijdens de laatste dagen voor mijn bevalling stuurde ze smsjes zodat ze zeker wist dat ze nog even verder weg kon op visite. En eenmaal bevallen kwam ze iedere ochtend om 7:00 uur maakte ze ontbijt op bed. Stuurde mij onder de douche, deed de was en ik heb ons huis nog nooit zo klinisch schoon gezien. Daarbij had ze een dikke dosis humor en wat ze lekke direct. Echt een topper.

  • Beantwoorden

   Bij mij ook al zo’n schat en een echte spakenburgse. Zo, die kunnen poetsen! En snel, wow.

   • Martine
   • april 20, 2015
   Beantwoorden

   Contactgegevens plaatsen mag hoor :)Klinkt als een ware kraam engel!

    • Hester
    • april 20, 2015
    Beantwoorden

    Marina van Tol. Kraamverzorgende van de kraamzorggroep Zwolle. Echt een feestje was het met haar!

 5. Beantwoorden

  Oh wat vreselijk!Je zult het maar treffen. Ik heb er heel bewust voor gekozen bij mijn eerste bevalling om enkel en alleen de kraamverzorging over de vloer te hebben voor de dagelijkse checks voor mijzelf en mijn zoon. Daarna mocht ze snel weer wegwezen. Het was nogal problematisch voor de kraamzorg blijkbaar, maar ik ben niets en niemand iets verplicht, alleen mijzelf en mijn gezin. Ik had er helemaal geen zin in om elke dag een aantal uur opgescheept te zitten met een wildvreemde, hoezeer iedereen mij ook voor gek verklaarde en mij probeerde te overtuigen van hoe heerlijk het zou zijn om verzorgd te worden. Ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze en ik doe dit na de volgende bevalling weer exact hetzelfde.

  • miranda
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Fantastisch! Ik ben kraamverzorgende en ik biecht dan ook volledig op dat ik mij schuldig maak aan.. Onderkantje! Het is gewoon een vakterm dames gheghe.

   • Martine
   • april 20, 2015
   Beantwoorden

   Whahahaa… but why?! Ik had die term echt nog nooit eerder gehoord…. Is dat echt iets wat je leert tijdens de opleiding? Moet verzonnen zijn door een man 😉

    • miranda
    • april 20, 2015
    Beantwoorden

    Haha Ik denk dat dat van kraamverzorgende op kraamverzorgende overgaat. Dus de nieuwe collega’s leren het van de oude rotten in het vak. En waarom? Misschien klinkt vagina gewoon te hard.
    Ik zou eens punani kunnen proberen 😉

  • Stephanie&Luna
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Ik zag zo op tegen de kraamzorg juist door deze dingen. En alle andere enge dingen die je vaak hoort. Gelukkig hadden wij een schatje. Heb gehuild toen ze weg ging(kraamtranen?) Maar was ook wel erg blij dat we er nu samen voor konden gaan. Al was dat ook best eng haha

 6. Beantwoorden

  Haha wat erg! Ik had gelukkig een hele lieve! Wel een heel stille stagiaire erbij die na een paar dagen feedback kreeg dat ze wel wat meer over zichzelf mocht vertellen, waarop ze een monoloog van drie kwartier afstak over Koreaanse popmuziek?!!

  • Diana
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Gelukkig had ik een lieverd…!!! Moet er niet aan denken zon draak in huis…

 7. Beantwoorden

  2 schatten van kraamverzorgsters gehad, maar de 3e…. Die begon al met op te noemen wat ze allemaal NIET ging doen, ben bij haar ook naar beneden geschuifeld van de trap omdat ze me niet hoorde roepen en ik zo’n ontzettende honger had… Haar opvolgster was een verademing, en zij maakte wel fruithapjes 🙂

 8. Beantwoorden

  Hahah heel erg grappig weer! En herkenbaar ook, vooral ‘onderkantje’ wahah!

  • Lisa
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Hahaha, helaas heel herkenbaar! Mijn kraamverzorgster was een schat maar ze heeft geen stofzuiger of wasmachine aangeraakt en ook ik kreeg een dag na de bevalling te horen dat ik niet echt op de foto’s in de huiskamer leek. No shit Sherlock…

  • Fleur
  • april 20, 2015
  Beantwoorden

  Het was hoog zomer toen ik beviel van mijn dochter via
  een keizersnee met daarnaast een postnatale depressie.
  Mijn kraamhulp deelde als eerste mede dat haar twee kinderen
  ook vakantie hadden dus of ik daar even rekening mee wilde
  houden. De toon was gezet. Nu jaren later, denk ik nog
  steeds ik had hiervan melding moeten maken. Maar ik had
  genoeg aan mezelf.

   • Martine
   • april 20, 2015
   Beantwoorden

   Hoe belachelijk is dat! En inderdaad op dat moment laat je je overvallen..

Leave a Comment