Beter een goede buur..

0 0 0 No comments

Het is een oud gezegde; beter een goede buur dan een verre vriend. Nu moet ik eerlijk bekennen dat wij in ons oude huis niet zoveel met de buurt hadden. Onze buurman was een hele leuke man met wie we ’s zomers soms wel eens een biertje dronken in de tuin. En als wij met vakantie waren, zorgde hij voor de post en gaf de vissen te eten. Maar daar hield het ook wel mee op.

Even snel..

De andere buren zag ik ’s ochtends als we allemaal naar ons werk gingen. Een gehaast ‘goedemorgen’ in het voorbij gaan of een vriendelijke knikje. Wat mij betreft prima. Wij waren tenslotte nauwelijks thuis dus als we dat eens waren zaten we eerlijk gezegd ook niet echt te wachten op een buurvrouw die ons wilde bijpraten over de buurtroddels.

Inmiddels zijn we daar al zo’n zes jaar weg en zijn we, na een megaverbouwing en een logeerpartij van 7 maanden, vijf jaar geleden in ons grote mensenhuis getrokken. Een mooi, oud huis midden in de binnenstad en midden in een ‘echte’ buurt. Mensen die er al 10, 20 of zelfs 40 jaar wonen. Mensen die voor onze neus stonden de dag dat we de sleutel ontvingen van de makelaar. Iedereen kwam even kijken naar het nieuwe vlees in de kuip.

Een warm bad

De buurman stelde met liefde zijn parkeerplekken beschikbaar voor al onze klushulpen. Vier buurmannen stonden spontaan voor de deur toen er een stalen balk van 5 meter naar binnen gesjouwd moest worden. Een mega boom die wij graag uit de tuin wilde halen? Geen probleem, buurman en een vriend kwamen met een graafmachine, velde de boom en voerden ook alles nog eens af. En ergens die eerste zomer, zomaar warme zaterdagavond werden er voorzichtig twee zelfgemaakte cocktails over de schutting aangereikt.

Het was allemaal even wennen, al die buren. Maar inmiddels voelen we ons opgenomen in een grote familie en zouden we niets anders meer willen. Toen ik een paar weken ziek thuis was door een longontsteking, stond er altijd wel iemand klaar voor een boodschap of een uurtje oppassen. Tijdens mijn tweede zwangerschap werd mijn dochter altijd opgevangen als ik het even niet meer trok. En zo door de jaren heen, werden onze buren uiteindelijk ‘opa en oma’ voor onze kinderen.

De burenbar!

Het is inmiddels fantastisch vertoeven in onze achtertuin, waar zelfs een heuse ‘burenbar’ gebouwd werd. Een plek waar we heel wat avonden gezellig doorbrengen met onze lieve buren. Waar kinderen over en weer overheen klimmen. Waar ‘opa’ altijd alle kleuterverhalen geduldig aanhoort. Waar wordt gegeten en gelachen, waar ook wel eens wordt gehuild en waar de beste cocktails gedronken worden. Vrienden komen maar wat graag langs want ook zij zijn dol op die heerlijke mensen. Heeft ook alles te maken met die heerlijke Mojito die de buurman mixt met Bacardi (dat recept deelde ik al eens hier!).

Dus ja, ik geloof er nu heilig in dat je beter een goede buur kan hebben dan een verre vriend. Maar nog beter is als al die goede buren ook gewoon vrienden worden!

 

Written by

Leave a Comment