Broodtrommel hel

0 0 0 16 comments

Alsof het allemaal niet spannend genoeg is. Die kleine baby die gisteren nog kwijlend met haar voet vast zat in de box is ineens vier jaar. Tijd voor school en aangezien er steeds meer scholen werken met een continurooster (zoals die van mijn dochters) dienen er de nodige props aangeschaft te worden. Nadat je de volledige zomervakantie doorgebracht hebt in een zweterig stadshart op zoek naar DE perfecte rugzak, beker en broodtrommel in de juiste tint roze, met de juiste accenten van nog rozer en het plaatje van exact de juiste glittereenhoorn denk je dat je klaar bent. Maar vergis je niet. Nu begint het pas…

Heel naïef dacht ik dat de inhoud van een broodtrommel voornamelijk bestond uit bruine boterhammen met smeerworst, but I was wrong! Want als ik om me heen kijk en luister, komen mijn dochters er toch wel heel bekaaid vanaf. Brood in je broodtrommel is namelijk zo 2014. Een beetje trommel bevat tegenwoordig 18 kleine vakjes waar je een regenboog aan kleine hapjes in dient te stoppen. En zo lunchen sommige klasgenootjes met een rucola salade met avocado en kikkererwten, wat dadels, een handje home made muesli en een toefje taugé en kiemen om het af te maken. En uiteraard wordt alles in de vorm van een troetelbeertje geserveerd en heet het dan bento.

En voor je het weet doe je zelf mee met deze gekte. Zo las ik eens over een vader die elke dag de banaan van zijn dochter voorzag van een mooie tekening. Topidee, dus ging ik ’s ochtends los. Om ’s middags een boze dochter van school te halen die op licht hysterisch toon antwoord eiste op de vraag waarom ik haar boterhammen zwart had gekleurd (Tip: mocht je nog steeds denken dat het geinig is om op bananen te tekenen, gebruik dan een permanent marker!)

Nog leuker wordt het als er kindjes komen spelen die, terwijl mijn dochters aan hun broodje Nutella zitten, hun eigen tas opentrekken om vervolgens de losse tandjes in zo’n harige biologische winterpeen te zetten. Mijn meiden kijken vol medelijden toe en ik geef ze groot gelijk. Want natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten (en maak je geen zorgen, wij eten heus ook wel eens fruit), maar is het echt noodzakelijk dat kinderen uitsluitend  biologisch verantwoord, E-nummervrij of gewoon zwaar gehypte voedingsmiddelen eten?

Zolang diezelfde kinderen stiekem een half opgegeten boterham met smeerworst opeten als ze denken dat er niemand kijkt, denk ik van niet!

* Dit artikel is eerder gepubliceerd op 17 februari 2015

Written by

  • Yasmin
  • februari 19, 2015
  Beantwoorden

  Ik weet eerlijk gezegd niet wat andere kindjes mee krijgen in hun broodtrommel. Mijn kleuter krijgt standaard een appeltje mee en bruin brood met merendeel iets van vleeswaren erop en als dat op is komt er gewoon pindakaas of chocopasta op.

 1. Beantwoorden

  Ach joh, ik vind het allemaal maar overdreven hoor soms. Kijk eens op Pinterest daar staan hele leuke ideeën op om de broodtrommel op te leuken. Vind het hele superfood gebeuren zo’n hype..

 2. Beantwoorden

  Haha oh zo herkenbaar. Luc had laatst iemand in de groep die wortels trakteerde, ook heel erg leu, euh gezond.

  • Eva
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Haha! Gelukkig mag je bij ons geen extra’s mee naar school geven. Mijn dochter krijgt dan ook bijna altijd gewoon brood. Behalve als ik het weer eens misgerekend heb met brood kopen voor de week, dan maak ik nog wel eens een pannenkoek. Of als die over waren van de vorige avond. En laatst kreeg ze roti mee naar school. Omdat Oma dat had gemaakt en het over was.
  Oh ja, en heel soms ( heel slecht haha ) een croissantje.

  Liefs, Eva

 3. Beantwoorden

  haha ooh moet je ook nog ’s ochtends los in de keuken, waar is die TIJD??? Toch vind ik extra gezonde dingetjes heus geen gek idee, en als ze het lekker eten why not? Alleen met alles rondom kinderen lijkt er meteen weer een strijd, WIE heeft het beste, mooiste, gezondste etc……… Gelukkig nog even geen school hier, sterkte 😉

  • Marleen
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Ik vind het heerlijk om “leuke verantwoordelijke hapjes” in de broodtrommel te doen. Ik neem dat zelf ook mee naar mijn werk. Geen extra werk dus want ik maak tenslotte al 15 jaar mijn eigen trommeltje. Maar ja moet Koen het wel opeten

   • Marleen
   • februari 17, 2015
   Beantwoorden

   Hij ruilt al 6 maanden zijn heerlijkheden voor een boterham met pasta.

   (Ik had een heel verhaal getypt maar de helft is hierboven maar geplaatst)

  • linda
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Ohhh wat ben ik blij dat er op de school van mijn dochter een lunchbeleid is. Alle kindjes hebben gewoon boterhammen bij. Koek, snoep & chips gaat weer mee terug naar huis. Want dat is een no go hier. Tijdens het fruit eten is het dus ook fruit. Geen koekjes of knijpfruit te bekennen. Eerlijk is eerlijk…dat maakt t smorgens een heel stuk makkelijker haha

  • Suzanne
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Totaal niet herkenbaar hoor.. en heb er 2 op de basisschool!
  Eerder.. what the hell happend met fruit mee naar school? ??

  Mijn kinderen krijgen dat trouw mee naar school.. zij hebben dan een continue rooster dus samen met het broodje Nutella.

   • Suzanne
   • februari 17, 2015
   Beantwoorden

   Ohw. Bij mijn dochters op school neemt iedereen koek mee .. allemaal zogenaamd verantwoord.. huh!?!

 4. Beantwoorden

  Och zolang iedereen het lekker vindt wat er in zijn trommel zit! Ik hoef bij mijn kind iig niet met die gekkigheid aan te komen. Hij is wel gek op bruine boterhammen!

  • Beantwoorden

   Maar trouwens bij ons op school nemen ze geen lunch mee maar krijgen ze op de overblijf zelf brood en fruit. Dus iedereen eet zo’n beetje hetzelfde.

  • Diana
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Ik vind t ook steeds gekker worden en heb t idee dat we een beetje doorslaan… (…een beetje…) kijk na al dat gedoe rondom ons eten wat allemaal wel en niet kan… Ik wil niet als een enorm oude muts klinken (wordt per slot van rekening PAS 35 dit jaar ;-)) maar vroeger had je al die onzin niet en wij zijn toch ook niets tekort gekomen qua gezond eten… Ja er is enorm veel aanbod en ja tegenwoordig komen ze achter dingen die beter zijn etc etc.. Maar soms denk ik gewoon “gebruik je hoofd, denk logisch na” en sla niet zo door in al die health issues… Al die hypes zijn niet bij te benen… Mijn meisje krijg over 2,5 jaar gewoon d’r lunchtrommeltje gevuld met een boterham, fruit en mss heus wel wat extra’s 😉

  • Samantha
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  De hele food-hype slaat een beetje door als je het mij vraagt.
  Mijn zoon (en dochter straks ook) krijgt gewoon 2 volkoren boterhammen mee naar school, 1 met zoet en 1 met hartig beleg, een stuk fruit en heel soms een koekje erbij. Ik let wel op met suikers/zoetstoffen en vetten etc. maar op een “normale” manier denk ik. Zo mag zoonlief 1x per dag zoet beleg op brood en max. 1 snoepje òf koekje òf chips. Streng? Misschien… Maar hij hoeft geen gedroogde goji-snotjes te eten of hoeft het quinoa zaad tussen zijn tanden weg te stoken.
  Doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg.

  • Maike
  • februari 17, 2015
  Beantwoorden

  Haha, lekker boterhammetjes mee laten nemen :). Al zeuren de kinderen uit mijn klas wel altijd om mijn worteltjes die ik braaf zelf oppeuzel.

 5. Beantwoorden

  Haha erg leuk geschreven. Mijn zoontje gaat volgend jaar naar school. Ik ben erg benieuwd 🙂 indd erg overdreven, wat is er mis met een boterham.

Leave a Comment