De kosten van een bevalling

0 0 0 No comments

De zwangerschap van mijn eerste kind duurde voor mijn gevoel 9 jaar. De zwangerschap van mijn derde kind vliegt voorbij en de to do list voor de bevalling blijft groeien. Welke spullen moet ik aanschaffen? Welke kraamzorg kies is? En wat zijn de kosten van een bevalling?

Nu de nieuwe zorgverzekeringspremies bekend zijn voor 2019, is dat mijn eerste punt op de to do lijst. Die zorgverzekering moet ik dus gaan checken. Ben ik goed genoeg verzekerd? Hoe zit het ook alweer met bevallen in het ziekenhuis? Het kraampakket, de vergoeding voor kraamzorg en de eigen bijdrage? Koop ik een kolf of ga ik er eentje huren? En oh ja, je bed op klossen, hoe werkt dat met het lenen van die dingen?

Kosten van bevallen

Wil je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis bevallen? Dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage (211 euro in 2018). En voor de kraamzorg betaal je een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur als je geen aanvullende verzekering hebt! Het kraampakket is ook niet verzekerd vanuit de basisvergoeding. Wel kan je bij veel verzekeraars met korting dit pakket kopen. Je betaalt dan tussen de 25 en de 30 euro.

Inclusief huurkosten van een kolf en eventuele lactatiekundige hulp kom ik op ruim 400,- euro. Tel hierbij nog de kosten die je maakt voor aanschaf van spullen. In mijn geval is dat in ieder geval een co-sleeper en linnengoed. Best een hoop geld…

Aanvullend verzekeren

Een aanvullende zorgverzekering loont dus voor mij als ik vooruit kijk naar 2019. Ik let dan vooral op de vergoeding van de eigen bijdrage voor de bevalling. De zorgverzekering van FBTO biedt bijvoorbeeld met een aanvullende module extra vergoeding voor kraamzorg op je eigen bijdrage. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 250 euro.

Minder belangrijk maar ook de moeite om te checken vind ik ook de vergoeding van een kolf, lactatiekundige en het kraampakket.

Een kolf (of de huurkosten van een kolf) wordt overigens nog maar door weinig zorgverzekeraars vergoed. Na mijn vorige bevalling was het onder aan de streep goedkoper om er eentje aan te schaffen. De huurkosten kunnen flink oplopen, zeker als je langdurig wilt kolven.

Meer informatie voor 2019

Het is altijd de moeite om je huidige zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen. Er zijn tal van goede websites waar je die vergelijking kan maken. En wil je meer lezen over alle kosten omtrent zwanger zijn, bevallen en kraamzorg? Hier vind je meer informatie! Opzeggen van je huidige zorgverzekering kan overigens tot 31 december 2018.

Dit bericht is een samenwerking met FBTO

Written by

Leave a Comment