De rotklusjes van het ouderschap

0 0 0 2 comments

Een tijd geleden bedacht Aukje een tag: ‘de rotklusjes van het ouderschap’.  Dingen die nou eenmaal gewoon gedaan moeten worden, maar die niet altijd even gezellig zijn. Denk even aan het schoonmaken van oren, het knippen van nagels en afvegen van kleuterbillen. We gaan de rotklusjes even langs! Want wie doet wat hier in huis?

Hoe vaak knip je de nagels van je kind?

Eerlijk gezegd doe ik dit nooit. Bij allebei mijn kinderen niet. Mijn man neemt dit klusje op zich, al vanaf de dag dat ze geboren zijn.

En de teennagels? 

Same same! Tegen de tijd dat er nagels gelakt moeten worden, kom ik in beeld. Dat kan hij weer niet zo goed.

Hoe vaak verschoon je het bed van je kind? 

Het bed van mijn zoon verschoon ik 2x per week, maar dat is alleen een hoeslaken. Hij slaapt nog in een trappelzak, zonder denken enzo, maar die gozer kwijlt nogal. Het bed van mijn dochter verschoon ik iedere vrijdag, net als mijn eigen bed. Er zijn maar weinig huishoudelijke taken waar ik strikt in ben, maar bedden verschonen is daar eentje van. Ik ben dol op een frisgewassen bed dus ik sla geen week over.

Hoe vaak maak je de oren van je kind schoon? 

Ehm. Nooit? Na het badderen haal ik er een hydrofiel langs enzo, maar ik kom nooit in die oren met wattenstaafjes ofzo. Niet nodig ook voor zover ik kan zien. Ik heb ook nooit van die vreemde, speciale ‘baby wattenstaafjes’ gebruikt. Doodeng om in die oortjes te gaan zitten prikken brrr.

Wie verschoont de vieze luiers (of mag op de wc de vieze billen poetsen)? 

Daar draaien we allebei onze hand niet voor om. Het is net wie er met onze kinderen thuis is en wie de luier als eerste ruikt hehehe. Op de wc kan mijn dochter zich overigens zelf redden. De truc hiervoor is vochtig toiletpapier. Dan leren ze het hartstikke snel! Ik vind de billen van playdates afvegen wel echt vreselijk, moet ik bekennen. Toch anders als het niet je eigen kind is.

Wie staat er ‘s nachts op als je kind wakker wordt? 

Ai deze vraag wil ik eigenlijk niet beantwoorden… Als ik heel eerlijk ben, dan is dat toch mijn man. Ik kan heel slecht mijn bed uitkomen ’s nachts. Hij is eigenlijk altijd degene die zijn bed uit gaat. In de tijd van nachtvoedingen deden we het altijd samen. Onze dochter roept nooit, die komt zelf naar ons bed. En ze komt dan ALTIJD mij wakker maken of ze probeert stiekem naast me te kruipen. Haar vader legt haar terug in bed, dus ik denk dat ze daarom als snel heeft geleerd gewoon naar haar moeder te gaan :). Ik leg haar dan tussenin en daar blijft ze liggen tot haar vader wakker wordt. Die tilt haar dan weer terug naar bed.

Wie mag er naar het consultatiebureau om de inentingen te halen? 

Dat ben ik. Volgens mij is mijn man twee keer meegegaan naar het ceeeeebeeee in de afgelopen vijf jaar. Die afspraken worden meestal gepland op mijn vrije dagen dus dan doe ik het. De allereerste keer cb met ons eerste kind gingen we samen en bij de ogentest is hij meegegaan. Je zit er altijd langer te wachten dan dat je afspraak duurt, dus zonde van de tijd als we daar allebei voor vrij moeten nemen.

Wie regelt de oppas als jullie een avondje uit gaan? 

Moi. Als er hier ruzie in de tent is, dan gaat het meestal over dit soort dingen. De ‘ik moet altijd alles regelen!’ ruzies dus. Maar eerlijk is eerlijk, als hij het regelt mag ik natuurlijk niet zeuren…. Dus daarom doe ik het. Weet ik zeker dat ik ook niets te zeuren heb ;).

Dat waren ze! En echte rotklusjes? Als ik hieruit moet kiezen vind ik de gang naar het consultatiebureau het meest vervelend. Het is altijd zo’n gedoe bij ons. Standaard een half uur wachten om vervolgens na 5 minuten alweer buiten te staan….

Nu ik dit lees en nadenk over alle taken hier in huis, ben ik van mening dat wij het echt wel verdeeld hebben! Mijn man legt altijd onze kinderen op bed, omdat hij meer overdag weg is. Hij vindt het dan fijn even dat momentje met ze te hebben. En terwijl hij iedereen naar bed brengt, ruim ik de puinzooi op whahaha. Hoe is de verdeling bij jullie thuis? En wat vind jij de grootste rotklus van het ouderschap?

Written by

  • Melis
  • september 28, 2018
  Beantwoorden

  Met stip op 1.. Kots opruimen en dat moet ik doen want anders kotst mijn naam er naast…

  Geen luiers meer gelukkig maar dat vond m’n man niet erg. Cb is m’n man nog nooit geweest.. Dokters bezoekjes doe ik eigenlijk ook altijd, net als jij man werkt.

  Nagels, naar bed, opruimen is om het even dus wel goed verdeeld. Wakker worden in de nacht doe ik tenzij ik man een trap geef maar ze komen nu naar ons toe.. Tenzij punt 1 haha

  • Sara
  • september 27, 2018
  Beantwoorden

  Hier een baby van 12 weken, dus nog niet zoveel meegemaakt. Enn ik heb verlof gehad en nu nog een lange vakantie, dus daarom doe ik nu de meeste klusjes en verzorging. Het badje slaat mijn man niet over, dat is echt hun momentje. Maar onder luiers verschonen probeert hij altijd uit te komen, hij gaat liever afwassen (vind ik prima deal trouwens!). Verder kolf ik merendeels en heb ik dus een hoop af tE wassen qua flesjes en apparatuur. Dat doet mijn man ook als hij thuis komt.
  Afvegen van andere kinderen lijkt me ook vreselijk!! Kan me echt nog vriendjes van mijn kleine broertje herinneren die dan met broek op de knieën de gang opkwamen en mijn moeder riepen…

Leave a Comment