De voordelen van thuiswerken

0 0 0 No comments

Inmiddels ben ik ruim 7 jaar ondernemer, waarvan 4 jaar fulltime. Ik begon ooit voor mezelf naast mijn baan en studie, na een paar jaar besloot ik mijn vaste baan op te geven. En ik heb geen moment spijt gehad van dat besluit! Zoals heel veel zzp-ers, werk ik vanuit huis. Ooit onderzocht ik de mogelijkheden tot het huren van een werkplek, maar ik besloot dat de kosten te hoog waren. Thuiswerken dus!

Natuurlijk heeft thuiswerken nadelen. Thuiswerken is niet altijd leuk en met kinderen is echt niet altijd ideaal. Maar dat is voer voor een ander blog.

De voordelen van thuiswerken:

 • Indien nodig kan het in je pyjama! Best een voordeel want weet je wat een tijd het scheelt als je niet hoeft na te denken over een outfit? Natuurlijk kan het niet altijd, ik moet ook wel eens naar een afspraak. Maar reken maar dat ik regelmatig belastingaangiftes doe in pyjama. Ik heb zelfs wel eens een belangrijk telefoongesprek gevoerd, languit liggend op de bank. Wel opletten dat het geen Facetime gesprek is overigens…
 • Bovenstaande geldt ook voor haar en make-up dit. De dagen dat mijn man de kinderen wegbrengt naar school en opvang, doe ik de moeite niet om me aan te kleden en op te maken. Zonde van mijn werktijd.
 • Ik heb altijd alles bij de hand. Eten, drinken, verwarming of airco. Geen overleg nodig als ik de kachel hoger wil zitten. Mijn collega is een te dikke Beagle die alles wel prima vindt.
 • Over eten en drinken gesproken; de koffie is top en de koekjes ook. Want ik koop het zelf.
 • Natuurlijk heb je een bepaalde discipline nodig, maar oefening baart kunst! Plannen blijft heel erg belangrijk maar juist die vaardigheid krijg je goed onder de knie.
 • Iets privé tussendoor? Niemand die daar iets van vindt!
 • Je kan in de avonden en weekenden makkelijk iets afmaken. Natuurlijk moet je je grenzen bewaken, maar ook daarin vind je vanzelf je weg. Nee, je bent nooit helemaal weg van je werk als het op je keukentafel ligt allemaal. Maar het is een kwestie van jezelf af kunnen sluiten. Hetzelfde als wanneer je weggaat van kantoor. Deur dicht = werk klaar.
 • Buiten werken! Een rapport doorlezen kan ik ook prima in de tuin, daarvoor hoef ik niet aan tafel te zitten.
 • Je ontwikkelt een hele goede band met de pakketbezorger. Wij hebben al jaren dezelfde en ik zie hem bijna iedere dag. Niet dat ik zoveel shop, maar ik neem ook de pakketjes voor alle buren aan. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een leuke band hebben gekregen! En dat heeft echt voordelen; ik kan hem in de ochtend even bellen of een appje sturen met de vraag of hij mijn langverwachte pakketje even in de schuur kan zetten.
 • Ik ben flexibel. En ja, dat vind ik heel erg fijn. Een ziek kind, een consultatiebureau afspraak of een studiedag? Ik kan mijn werk vaak verschuiven naar een andere dag. Natuurlijk baal ook ik wel eens als mijn dag anders loopt als gehoopt. En ik heb echt wel eens belangrijke afspraken die niet zomaar af te zeggen zijn. Maar er is nu veel minder stress vergeleken met een paar jaar geleden.

Een hele belangrijke om mee af te sluiten

 • Ik ben maar 1x per jaar jarig. Op een kantoor zitten met collega’s is veel gezelliger ja. Thuis is ook maar alleen. Maar het voordeel is dat er geen jarige collega’s zijn. De keren dat ik wel bij opdrachtgevers op kantoor zit, is er altijd iemand jarig. En dan kan ik die taart niet weerstaan. Oke dit is misschien zowel een voordeel als een nadeel ;).

Kortom; de voordelen van thuiswerken zijn het zeker. Maar het moet wel bij je passen. En juist de afwisseling van af en toe werken met collega’s en de rest van de tijd alleen, maken het voor mij zo relaxt. Ik zou niet anders meer willen!

Written by

Leave a Comment