Een tweede kind?! Kappen nou!

0 0 0 32 comments

Weet je, ergens begrijp ik het wel. Er is blijkbaar ooit iemand geweest die heeft bedacht dat minimaal twee kinderen per gezin de standaard is. En eerlijk gezegd heb ik dat tot een paar jaar geleden ook zo bekeken. Na de eerste verjaardag van baby nummer 1 verwachtte ik vaak dat een vriendin binnen een paar maanden wel zou bellen met de heuglijke woorden ‘ik ben zwanger’.

Nu ik de eerste verjaardag van mijn dochter heb gevierd, en ze bijna anderhalf is, merk ik eigenlijk pas hoe raar dat vooroordeel is. Omdat ik het nu aan den lijve mag ondervinden hoe irritant het is als alle ogen op jou, of eigenlijk op mijn buik, zijn gericht. Op een verjaardag neem ik een glas wijn, ook al heb ik meer zin in een colaatje. Ik heb geen zin in al die suggestieve blikken. En ik schaam me diep dat ik er ooit aan meedeed.

Op mijn privé Facebook kan ik weinig berichtjes meer plaatsen, want er komt bijna altijd wel een reactie die gelinkt kan worden aan een tweede kind in the making. Zodra ik zeg dat ik alle babykleertjes heb weggeven, gaan de wenkbrauwen omhoog; ‘wil je dat niet bewaren voor een tweede?’ Moet je nagaan welke reacties ik kreeg toen ik vertelde dat de kinderwagen de deur uit ging.

Bij vragen geef ik eerlijk antwoord en zeg ik dat wij helemaal niet weten of we een tweede willen. En we zijn nog jong dus we kunnen dat besluit ook nog vooruit schuiven. Maar wat doe je bij vreemde opmerkingen of mensen die op social media in het openbaar iets geks roepen?

De mensen die mij kennen weten dat ik, als ik mezelf laat gaan, enorm onaardig uit de hoek kan komen. En ik wil mensen niet onnodig kwetsen dus vaak kies ik er maar voor het te negeren….

Er is echter een grens en die grens heb ik bijna bereikt. Dus ik doe nog eenmaal een oproep aan alle mensen die met spanning wachten op ons babynieuws. Hou je mond en focus je op jezelf. Zolang ik niet weet of er ooit nog kinderen bij komen, zal jij het zeker niet weten. Ik begrijp dat mensen verwachten dat iedereen hetzelfde doet. Maar snap dan maar eens dat ik graag tegendraads ben ;-).

Written by

  • Whitney
  • december 9, 2014
  Beantwoorden

  Vreselijk zulke vragen, volgens mij blijft dit altijd wel zo doorgaan. Nu zwanger van de tweede en je wilt niet weten wat voor opmerkingen ik krijg. Bemoei je lekker met jezelf idd.

  • Els
  • december 5, 2014
  Beantwoorden

  Ja best wel herkenbaar,bij ons kwam de tweede (pas) na 3 jaar

 1. Beantwoorden

  Vind het maar raar dat mensen denken als je eenmaal een kindje hebt er een tweede moet komen. Bij ons was dat eigenlijk nooit het geval geweest een tweede. Nu nummer 1 weg gevallen is, is het een heel ander verhaal geworden. Lekker negeren die mensen.

  • Diana Carlton
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  De bemoeienis altijd van anderen. Waarom moet er zo nodig een 2e komen? Is het hebben van 1 kind zielig? En waarom zijn de maatstaven zo dat er max 2 jaar tussen mag zitten? Nu ligt bij ons de situatie anders, waardoor deze vraag juist extra pijnlijk is. Ik ben er wel klaar mee. Een tijdje terug werd ik in de supermarkt aangesproken door een oude buurvrouw. Ze vroeg “en, nog niet zwanger van de 2e?”. Pardon?? Ik heb haar gelijk met de neus op de feiten gedrukt.

  • Tamara
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Oh

   • Tamara
   • december 2, 2014
   Beantwoorden

   Goed nu mijn hele reactie….

   • Tamara
   • december 2, 2014
   Beantwoorden

   Goed nu mijn hele reactie….

  • Stephanie&Luna
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Of net van de beval tafel af en de eerste die zegt : ik hoop dat je het bij de 2e ook zo snel doet! Zou wel fijn zijn toch..

  Haaaaaaaalllllllooooooooo ik heb er net 1 uitgepoept en pijn dat het deed. en het leek wel of het een week duurde. hou eens even op zeg!
  Hier wil ik niet eens aan een 2e denken. Maar de mensen om je heen hebben het volgens mij al in hun hoofd zitten. Staat ze dus nog wat leuks te wachten over een paar jaar : waarscheinlijk geen 2e hier haha

 2. Beantwoorden

  Jup amen to this! Ik krijg die vraag ook te vaak en iedereen weet dat ik over een paar maanden ga trouwen. Ik vind het best een confronterende vraag, de wens is er wel maar momenteel liggen onze plannen gewoon anders en dan voelt zo’n vraag gewoon extra hard. Ik vraag anderen ook niet wanneer ze eindelijk eens aan kinderen beginnen

  • Anneloes
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Ons gezin lijkt voor de buitenwereld kennelijk compleet met twee superknullen. Ik krijg er nooit vragen over.
  Terwijl wij ontzettend graag nog een derde kindje hadden gekregen, maar na 6 miskramen zijn we op het punt aangeland dat we moeten accepteren dat we een gezin van 4 blijven.
  Het is een onzichtbare pijn die voor ons juist heel aanwezig is.

  • Chris
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Herkenbaar 😉
  En de vraag blijft irritant – in elke levensfase.
  Bij ons ging het als volgt:
  Pasgetrouwd: wanneer komt nou jullie eerste kind?
  Kind 1 is een paar maanden oud: En? Al een tweede in de maak?
  Na kind 2 kwam er zowaar nog een kind 3: Oh, jullie gingen zeker voor een meisje (de twee oudsten zijn jongens).
  En, je raadt het nooit: er kwam zelfs nog kind nr. 4: [Stilte] Oh, dapper…of [Stilte] Ongelukje?

  • Seline
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Ik wil ook wel eens een tegengeluid laten horen aangezien ik dit nu meerdere malen op verschillende blogs tegenkom. Ik ben dit echt nooit tegengekomen hoor, terwijl veel mensen in mijn omgeving de tweede vrij snel na de eerste kregen. Bij ons zit er een kleine 4 jaar tussen de kids en ik vind het heeeeeerlijk! Heb ontzettend lang alleen van hem genoten en na een tijdje merkte ik dat ook hij er aan toe was om een broertje of zusje te krijgen (en misschien was hij er zelfs wel eerder aan toe). Ik vind de vraag niet super irritant of er snel een tweede komt, maar juist dat mensen zo snel aan een tweede beginnen. Het is een hele happening hoor, kids, zwanger, slapeloze nachten…zielig dat de eerste al zo snel plaats moet maken voor liefde numero 2. Maar goed dat is MIJN mening

  • Beantwoorden

   Jouw mening is, in andere bewoording, precies dezelfde mening als die van mij. Ik geniet ook vol van mijn anderhalf jarige en zie een nieuwe zwangerschap dus helemaal nog niet zitten. Wat jij zegt, het is een hele happening waar ik nu helemaal nog geen zin in heb. Wat ik wel vervelend vind is dat mensen blijkbaar verwachten dat nummer 2 er komt en zo ja, dan ook heel snel. 2 lijkt een standaard te zijn en dan inderdaad het liefst vlak achter elkaar. Misschien wil ik wel 5 kinderen met steeds 3 jaar er tussen?!

 3. Beantwoorden

  Amen! Haha, niets zo vervelend als suggestieve blikken of mensen die niet schromen te vragen wanneer de tweede komt. Alsof het de standaard is. Hier trouwens ook net de 1e verjaardag gevierd. De kans is groot dat er nog wel een tweede komt, maar wanneer is nog een groot vraagteken. En dat laat ik lekker zo 😉

  • angelique
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Heel irritant! Ik heb die vraag ook heel vaak naar mn kop gehad. En zeker nu mijn peuter bijna 4 is, wanneer krijgt hij een broertje of zusje…Uh ik ben net 3 maand samen met mijn vriend vind je het heel erg als we even wachten?

  • Rory
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Ik heb er zelf ook een artikel over geschreven. In mijn geval vond ik het ronduit kwetsend. Mensen gaan volledig voorbij aan wat er aan de hand zou kunnen zijn. Zelfs als ik vertel dat ik inmiddels boven de 40 ben is de reactie “nou en?”. Erg gewoon. Ik heb niet altijd zin om uit te leggen dat het al een wonder is dat wij een kindje hebben mogen krijgen. Dat het niet voor iedereen zo makkelijk is om kinderen te krijgen. Daarbij, wat een van de lezeressen al verwoord hierboven, stel je kán wel een tweede (of derde of vierde) krijgen, maar je wilt het gewoon niet? Laat iedereen nu lekker in zijn waarde. Bemoei je minder met een ander, maar meer met jezelf. Jouw eigen normen, waarden, gedachten, wensen, verdriet spiegelen op een ander? Het is niet de bedoeling. Voor mij persoonlijk? Ik kan er zó verdrietig van worden.

  • Beantwoorden

   Dat is het tweede punt inderdaad, de vraag of suggestie kan bij vele ook verdriet geven. Ik ken moeders die het heel bewust bij 1 kind hebben gelaten en ik ken moeders die heel bewust meerdere kinderen hebben gekregen. Ze zijn allemaal gelukkig en zo zou het moeten zijn. Het is een eigen keuze en niemand zou de ander mogen vertellen dat het een verkeerde keuze is.

 4. Beantwoorden

  Goedzo! Je slaat de spijker op zijn kop! En ik zal je zeggen; ik heb er drie maar nog vragen mensen: “Komt er nog een vierde?”

  • Beantwoorden

   Ben ik dan de enige die dit soort vragen ziet als vragen naar je sexleven? ‘Zoohoo drie kinderen? Wip je nog wel eens voor een vierde?”. Sommige mensen hebben echt een plaat voor hun kop hoor.

 5. Beantwoorden

  Wonderlijk dat dit blijkbaar iets is wat mensen zo bezig houdt!

  • Mirjam
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Werkt andersom ook: Als je zwanger bent van de 4e, vragen mensen of dit nu ècht de laatste is. Soms grappig, soms te serieus. Al dat gebemoei…

 6. Beantwoorden

  Het is goed dat deze kwestie eens besproken wordt. Ik heb ongeveer 7 jaar lang de vraag moeten beantwoord of er niet eens een kind zou komen. Om verdrietig van te worden…

  Ik vind het ook echt niemand iets aangaan. Tenzij het ter sprake komt in een goed gesprek met een vriendin. Dan is het ok. 😉

  • Maike
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Goed blog! Mijn zoontje is acht maanden, dus dan kan ik DD vraag binnenkort verwachten? Ik heb ook nog geen idee wanneer!

  • Letje
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Ach, als je er twee hebt vragen ze wanneer de derde komt :s

  • Josy
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Ik ben altijd zo blij met deze blogjes!! Het is zo herkenbaar en ik vind dat mensen zich echt eens bewust moeten worden dat het not done is daar telkens naar te vragen… zo irritant idd!! Bij ons zit straks 3,5jaar tussen nr 1 & 2 en in de ogen van naasten is dat toch echt veel te veel tijd 😉 Ik kreeg zelfs een tijd terug de vraag van iemand waar ik mee aan de praat was, maar eigenlijk niet ken…. ‘wil je geen 2e of lukt het soms niet…’ hoe brutaal!

  • Diana
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Nu moet ik eerst vertellen dat mijn man al 2x eerder getrouwd is geweest en ik daardoor al “moppie” werd van 4 kids waarvan de 2 oudsten bij ons wonen… Nu ik een mini van mezelf heb is ons geluk compleet… Op vol vermogen draaien ik een gezin van 7… En dan nog regelmatig de vraag of ik geen 2de wil…. Hallo…. Heb er 5 :p…..

  • Hilde
  • december 2, 2014
  Beantwoorden

  Wij hebben lang getwijfeld over een tweede kindje, we waren zo blij dat ons ( eerste) kindje gezond ter wereld was gekomen. Uiteindelijk zit er bijna 4 jaar tussen onze oudste en jongste . Maar al die blikken en opmerkingen over het uitblijven van een tweede kind vergeet ik niet. Ook ik heb wel eens bewust een wijntje genomen . Erg herkenbaar dus!

 7. Beantwoorden

  Ik ben helemaal voor één kind, je bouwt zo’n goede band op, je kunt ze alles geven zonder dat ‘die ander dat ook moet’, je bent sneller uit de luiers, je hebt nog een eigen leven, kunt ze overal makkelijker mee naartoe nemen, hebt altijd een goed excuus om andere (leuke) kids te spelen te vragen, geen ruzies, geen broers of zussen die haar vrolijke humeur verpesten. En zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂

  Enig nadeel is dat je ongeveer de enige op aarde bent, want ik ben in mijn omgeving de enige met één kind en dan ga je toch soms denken dat je niet helemaal spoort, want anders zouden toch wel meer mensen het doen. Maar goed, ik woon ook op de Veluwe, in de stad is dat misschien anders 😉

  • Beantwoorden

   Hahahaha ik dacht altijd dat het in de stad juist mee geaccepteerd was, 1 kind. Maar toch niet hoor. Mensen vinden het egoïstisch als er geen tweede komt, als je dus bewust kiest voor 1 kind. Ik vind het stomvervelend, want het is mijn keuze. In ieder geval voor nu, ik ben bijna 30 dus als ik ineens wel klapperende eierstokken krijg kunnen we altijd een poging proberen te wagen en hopen dat het ons gegund is. Zo niet, dan ben ik dus ook heel gelukkig met mijn enige, meest fantastische kind ever!

 8. Beantwoorden

  Haha ja irritant he. Wij hebben wel pas een tweede kindje maar kan me ontzettend irriteren aan die vraag. Alsof het zo vanzelfsprekend is.

Leave a Comment