Fantastic Moms koken OER style!

0 0 0 4 comments

Voor wie ons al langer volgt, is het geen verrassing. Wij zijn altijd al eerlijk geweest over onze kwaliteiten. En koken behoort niet tot die dingen waar wij enorm goed in zijn. Bewust en gezond leven hoort overigens ook niet in het rijtje van ‘daar blinken wij in uit’. We leven snel, leuk en zo makkelijk mogelijk en gezond en bewust horen daar niet altijd bij.

Toen wij een uitnodiging ontvingen van voedingsdeskundige Jessica (haha toevallig hé) om deel te nemen aan de workshop ‘Paleo High Tea’ was de eerste reactie dan ook bulderend gelach, gevolgd door een glas wijn en een reep chocolade. Want je moet weten dat Paleo leefstijl in het kort betekent dat je teruggaat naar oervoeding. Dat is dus koken zonder granen, zuivel en geraffineerde (bewerkte) suikers. Back to basic en leven zoals de jager/verzamelaar deed. Verzamelaars zijn we zeker, vooral als het gaat om suiker ( of schoenen..). Dus wij passen helemaal niet in de doelgroep van Jessica! Maar juist daarom wilde ze ons deel laten nemen aan haar workshop. Om te laten zien dat bewust en gezond ook makkelijk en lekker kan zijn.

Dus op een druiligere zondag vertrokken wij naar Utrecht, om daar in een kelder aan de Oudegracht te duiken in de wereld van oervoeding. Op het station namen we nog snel een cappuccino omdat we bang waren dat de rest van de middag zou bestaan uit zaden, noten en droge sla, gevolgd door een watertje met een schijfje limoen.

Daar aangekomen kregen wij en de andere deelnemers eerst een lekker kopje thee en een korte uitleg over het programma. Geen lange en saaie presentatie over alles wat wel en niet mag. Een duidelijke folder, een schort en twee recepten kun je krijgen. Daarna ga je direct aan de slag.

Onze opdrachten... Dat gaat nog wat worden!

Onze opdrachten… Dat gaat nog wat worden!

Wij kregen de opdracht om een bananen-appeltaart en chocoladetruffels te maken. Niks zaden en noten, maar chocolade!!!! Tuurlijk, wel zo puur mogelijk want het moet wel gezond blijven, maar wij waren direct aangenaam verrast. De recepten waren duidelijk en met wat hulp van Jessica kregen deze moms het zowaar voor elkaar om de twee gerechten te maken!

Tadaaaaa! Truffels!

Tadaaaaa! Truffels!

En de bananen appeltaart

En de bananen appeltaart

Aan het einde van de middag had ieder groepje z’n twee gerechten af en werd alles gezellig op tafel geserveerd. De high tea kon beginnen, schransen maar! En alles was lekker! Opvallend vonden wij ook hoe snel we vol zaten. Normaal happen wij ieder met gemak een Tony reep naar binnen. Die hoeveelheid ga je niet redden met de gerechten die tijdens deze workshop werden gemaakt. Bizar als je je bedenkt dat er geen zuivel, granen en geraffineerde suikers aan te pas komen!

DSC_1904

Spinaziemuffins en wraps met tonijnsalade

muffins!!!!!!

muffins!!!!!!

We moeten jullie eerlijk bekennen, we zijn stiekem toch wel overtuigd. Omdat bakken best leuk is en het een kick gaf dat we iets konden maken wat niet uit een pakje kwam. Het is ongelooflijk hoe zoet je sommige dingen kan maken zonder ook maar een korrel suiker te hoeven gebruiken. Zuivel is ook helemaal niet nodig om desserts te maken en ook de granen kunnen achterwege blijven.

carrotcake

carrotcake

kokoskoekjes

kokoskoekjes

Van Jessica ontvingen wij vervolgens alle recepten en in de week er na zijn we thuis zelf aan de slag gegaan. Het is even zoeken naar sommige ingrediënten, we moeten daarvoor echt naar De Tuinen of de natuurwinkel. Maar als je die eenmaal in huis hebt, is het bereiden een piece of cake. Deze week maakten wij al succesvol de brownie, de mayonaise, de tonijnsalade en de spinaziemuffins.

En nee, we gooien nu niet alle suikers het huis uit. Maar het is wel goed om bewuster om te gaan met onze voeding in plaats van zomaar alles naar binnen gooien. Want we zijn wel een beetje wakker geschud door Jessica en haar uitleg over wat sommige voedingsmiddelen met ons lijf kunnen doen. En daarnaast hebben we ook de eerste voorzichtige stappen gezet op het gebied van koken. En het smaakt naar meer!

Wil jij graag wat meer weten over oervoeding, of wil je zelf eens bij Jessica een workshop doen? Neem dan zeker een kijkje op www.youngvoedingsadvies.nl!

Written by

    • Betty
    • september 4, 2014
    Beantwoorden

    Ik weet wat de nadelen van het eten van suiker zijn, maar het is zo lekker!

    Hoewel jullie truffels en taart er ook verdomd heerlijk uit zien! Zijn de receptjes ergens te vinden? 😉

    • Samantha
    • september 4, 2014
    Beantwoorden

    Kennissen van mij Paleo-en(?) ook al enige tijd. Met succes.
    Sommige “regels” kan ik mij ook wel in vinden met name wat betreft suikergebruik. Echter vind ik bepaalde zaken erg overtrokken, bijv. geen gebruik van granen en zuivel. Over vleesgebruik nog maar niet te spreken…
    Het is een erg ja/nee gevalletje met voors en tegens.
    Zelfde als met het zogenaamde Powerfood (goji bessen etc.)

    Ik geloof zelf meer in: met meer verse ingrediënten koken (wist je dat bijvoorbeeld kant en klare zakjes kruidenmix soms wel tot 75% uit zout bestaan en slechts 5% kruiden bevat!)meer variëren en de ongezonde dingen met mate tot je nemen, je een prima leefstijl hebt.

    Anyway, de dingen die jullie hebben gebakt zien er superlekker uit!
    Heb net geluncht maar zou best zo’n bananen-appeltaart stukje lusten 🙂

    • Beantwoorden

      Ik zou het ook absoluut niet volhouden om dit toe te passen op alles, maar het was wel een eye-opener hoever je komt zonder suiker.. En ik zou zeggen aan de slag want die taart is echt GODDELIJK!

Leave a Comment