Granny madness!

0 0 0 One comment

Ieder jaar neem ik me weer voor om er een december to remember van te maken. De fun begint ergens eind november natuurlijk al met Sinterklaas om op 6 december geruisloos over te gaan in kerstpret. Skyradio op 10, kerstboom erin, kaarsjes aan en de lekkerste hapjes bedenken. Er is echter één ding wat me van het hart moet en daarom richt ik het woord nu even tot alle oma’s. Want de ‘Granny Madness’ stijgt juist in deze maand tot ongekende hoogtes..

Eigenlijk kan ik er kort over zijn want oma’s, want what are you thinking?!? Ik ken jullie uit mijn jeugd als de strenge, doch rechtvaardige moeders die me na schooltijd afscheepten met een doosje dorre rozijnen. Sinds de kleinkinderen hun opwachting maakten, heb ik echter geen rozijn meer voorbij zien komen. Ik kan me nog goed de galmende stem van mijn moeder herinneren  ‘je hebt geen honger, je hebt trek en als je trek hebt neem je maar een appel’. Maar ook deze wijsheid is de huidige oma glad vergeten lijkt het.

Vanaf het moment dat moeders oma ’s worden, lijken ze elk ‘gezond’ verstand verloren te hebben en dit bereikt een hoogtepunt in, jawel, december. Dus worden grote brokken speculaas weggespoeld met chocolademelk om na een adempauze van 30 seconde aan te vallen op de chocoladeletter van 500 gram die toch echt niet door de ouders in de zak was gestopt.

En net als de maagjes zijn bijgekomen, is het tijd voor kerst waar het er iets afwisselender aan toegaat omdat de gevulde eieren worden afgewisseld met kerstkransjes. Als het punt bereikt is dat iedereen onder de tien groen wegtrekt, roept oma bezorgd dat er vast een ‘griepje’ rondgaat terwijl wij ouders vast de achterbank bekleden met badlakens vanwege de terugtocht. Dat dus…

Het ergste is dat ik me eenzelfde scenario herinner bij mijn opa en oma vroeger. Inclusief een bloedchagrijnige moeder die de hele weg naar huis mopperde over al het gevreet van de kinderen. Dat laatste baart me nog de meeste zorgen, want dat betekent dat er een dag komt dat…. Lieve meiden van me, bij dezen verontschuldig ik me alvast voor kerst 2044. Het was niet mijn bedoeling om jullie bloedjes te laten kotsen. Vraag maar aan oma…

Written by

  1. Beantwoorden

    Wat kun jij het toch geweldig weergeven… ik als oma weet ook niet hoe het komt.
    Het is een liefdesgevoel voor het nageslacht!! Sorry hoor…kan niet anders…

Leave a Comment