Hoe komt die baby dan weer uit die buik?

0 0 0 2 comments

‘Maar papa, hoe komt die baby dan weer uit die buik?’ We zijn aan het eten en onze vijfjarige kijkt haar vader vragend aan. Die neemt nog een hap en kijkt mij aan. Ik trek mijn wenkbrauw op alsof ik wil zeggen ‘succes maat’.

Het antwoord laat blijkbaar te lang op zich wachten want ze praat zelf verder. Over dat de dokter dan waarschijnlijk wel de buik van de mama openmaakt en de baby er dan uithaalt. Dat die baby dan echt heel hard moet huilen en dat iedereen daarna blij is.

Haar klasgenootje heeft een zusje gekregen dus het topic is hot hier in huis. Want waar komen die baby’s dan vandaan? Als ze uit die buik komen, hoe komen ze dan in de buik? Wie stopt ze daar? Hoe krijg je een zusje? En waarom kreeg zij een broertje en geen zusje? En als die baby dan in die buik zit, nou ja, hoe moet die er dan weer uit. Vragen, vragen.

Je weet dat deze dag komt. En je weet ook dat jij als moeder of vader de antwoorden moet gaan geven. Ga je er dan vol in, met alle termen ‘zoals ze horen’ en plastische uitleg. Of breng je het een beetje voorzichtig. Ondanks dat ik hier toch al vijf jaar over na heb kunnen denken, heb ik nog steeds geen antwoord.

Wel merk ik dat het ook op school een onderwerp van gesprek is. Zo heeft de juf de kinderen uitgelegd dat je niet bij elkaar mag kijken als je aan het plassen bent. En dat niet zomaar iedereen je billen mag zien. En ze snapt inmiddels goed dat haar broertje een piemel heeft en zij niet. Thank you juffrouw.

Ineens gaat de fase weer voorbij. De oma van een klasgenootje is overleden dus de vraag hoe je in de hemel komt (katholieke school mensen….) is nu actueel. Ze geeft vaak zelf een antwoord, want ze is van mening dat je dan door een grote vogel naar de hemel wordt gebracht. Je komt dan nooit meer terug, daarom missen mensen iemand die in de hemel is heel erg.

Glimlachend hoor ik haar verhalen aan en stiekem ben ik blij dat ze even niet meer vraagt naar het maken en krijgen van baby’s. Zij mag daar misschien aan toe zijn, deze moeder heeft nog iets meer voorbereidingstijd nodig….

Written by

  • Evel
  • september 26, 2018
  Beantwoorden

  Hoezo, dat kun je toch gewoon vertellen! Mijn vijfjarige weet dat het uit de bips (zo heet de voorkant bij ons) komt en pijn doet…

  • Elly Hanswijk
  • september 26, 2018
  Beantwoorden

  Ook jullie maakte het mij moeilijk…….. NIET OP HET IJS !!!!! Dan zak je er door en verdrink je dan ga je naar de hemel [christelijke school] net als opa en dan zie ik je nooit meer !!!!!
  Je broer “ Hoezo ? Opa was geeneens op het ijs hoor”

  En daar sta je dan met je opvoedkunde

Leave a Comment