Ik ben een potjesmoeder

0 0 0 29 comments

Ik heb een groot geheim en ik twijfel al maanden of ik mijn geheim zal opbiechten. Maar ik heb mijn besluit genomen, ik ga het doen. Daar komt ‘ie dan..

Ik ben een potjesmoeder.

O MIJN GOD! Het is eruit! Doodeng om dit toe te geven!!! Vooropgesteld; ik kan niet zo goed koken. En dat vindt mijn dochter ook, want die weigert stelselmatig iets door te slikken wat haar moeder met zorg heeft bereid. Al vanaf de eerste dag dat ik haar groente mocht voeren. Bleh, rot op met je bloemkool, lijkt ze te zeggen.

Prachtige en ingewikkelde gerechten uit kookboeken, met honderden kruiden en specerijen, waar ik de hele zaterdag de tijd voor neem, kan ik wel maken. Maar het standaard aardappel, groente en vlees verhaal is iets anders. Ik krijg de meest harde aardappels tot puree en mijn broccoli ziet eruit alsof het al een keer gegeten is.

Denk niet dat ik het niet geprobeerd heb. Ook ik heb het ‘500 recepten voor baby’s’ kookboek. Maar het lukt mij niet. Dus tenzij er iemand is waar ik iedere avond vers gekookt eten mag afhalen, ben ik veroordeeld tot het glaswerk.

Gelukkig was er ooit iemand zo slim om een warme hap te maken en in te blikken. Of nou ja, in te potten in dit geval. Mini wipt van opwinding op en neer bij de ping van de magnetron. Er is geen enkele variant die zij niet lust; alles wordt met smaak naar binnen geschoven. Alles wat uit dat glas komt dus.

Waarom een geheim hoor ik sommigen denken? Het is not done! Kinderen worden vergiftigd, ontwikkelen geen smaak, worden te dik, alle potjes smaken hetzelfde en ga zo door. Ik sta als een dief in de nacht bij de Appie snel 4 potjes in mijn mandje te gooien. Om er op de terugweg ook nog 4 bij de drogist te halen. No way dat ik er namelijk 8 tegelijk zal kopen. Ik voel de brandende blikken van de dames achter mij in de rij en ik zie de gefronste wenkbrauwen van de caissière. Soms sta ik naast een andere potjesmoeder voor het schap en wisselen we de blik. De ‘ik weet hoe je je voelt’ blik.

Zijn er ‘koken voor je baby en zorgen dat ze het niet uitspugen’ stoomcursussen? Of zijn er voorbeelden van kinderen die totaal van het pad zijn geraakt en waarbij 30 jaar later bij de psychiater bleek dat het allemaal de schuld was van de potjes? Of zijn er meer voorbeelden zoals ikzelf: potjeskinderen die zijn uitgegroeid tot doodnormale mensen met een gezonde eetlust? Of bestaat er een club van potjesmoeders die mij in hun midden wil opnemen? Als een soort praatgroep? Ik hoor het graag!

 

Written by

  • je
  • november 7, 2015
  Beantwoorden

  Ik googlede net op potjesmoeder om te zien of mijn artikel van vandaag een beetje opgepikt werd en zag toen deze! Potjesmoeders united 🙂

  • MamaJo
  • maart 20, 2014
  Beantwoorden

  Eeeehmmm… nou ik was (en ben) niet zo van de potjes dus ik maakte het eten altijd zelf en verdeelde dat over een aantal porties. “Ze zeggen” overigens dat je je kleintje het eten misschien wel 10x moet laten eten alvorens ze het lekker gaan vinden/aan de smaak gaan wennen.
  Ik had er overigens ook uitgebreid de tijd voor en vindt koken heel leuk. Maar ik kan me ook voorstellen dat potjes een uitkomst zijn als je geen tijd hebt of niet van koken houdt.

  • Samantha
  • maart 19, 2014
  Beantwoorden

  Wat errrug!!!!! Welnee joh! Volgens mijn moeder ben ik groot (nou ja, 165cm…. Daar zullen we het hebben) geworden!
  met potjes! Wij eten nooit groente, vlees en aardappels. Ja, 2x per jaar boerenkoolstamp ofzo. Wij eten erg gekruid en kind-onvriendelijk eten zegt mijn zoon! Ons meisje krijgt ook af en toe wel een potje. Verder maak ik alles dan zelf in de Babycook terwijl ik sta te koken. Met ingredienten van onze maaltijd, muv kruiden en specerijen, stoom ik dan een hap voor uk klaar. Zo went ze wel aan onze eetgewoontes zonder darmkrampen en vurige spuitluiers :D. Ook voor fruithapjes of fruitpuree (en daarna in ijsvormpjes gieten en in de vriezer!) smoothies of gewoon als blender is dat ding ideaal! Maareh, voel je echt niet schuldig hoor. Ouders die hun kinderen volproppen met ongezonde dingen zouden zich pas moeten schamen!

  • Judith
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Vanaf 6 maanden kreeg ze alleen potjes, hoe minder er gepureerd hoefde te worden, hoe meer ze met de pot ging mee eten.
  Hier kookt papa gelukkig, maar afgewisseld met potjes op dagen dat we ‘niet-babyproof’ eten. Want deze mama houdt ook wel eens van patat, pizza of shoarma.
  Potje of met de pot mee dat maakt voor mij echt niet uit, als mijn mini meisje het maar lekker vind.

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Vind het afwisselen met ‘niet-babyproof’ eten een hele goede van je! En inderdaad; het gaat er uiteindelijk om dat ze lekker eten!

  • Judith
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Mijn zoon lust juist geen potjes waar ik wel eens van baal als ik voor mijzelf bijvoorbeeld een salade maak. Soms zijn die potjes namelijk erg handig. Ik vind sowieso dat ieder voor zich moet weten of je je kind potjes geeft of niet. In mijn ogen niks mis mee…

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Kan mij voorstellen dat die andere kant ook lastig is inderdaad. Dubbel eten maken is ook niet altijd fijn!

  • Whitney
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Ik ben van plan om het zelf te maken en zal zeker ook potjes raadplegen als het nodig is. Nergens om voor te schamen, je doet niets verkeerd. Het gaat erom dat je kindje eet ; )

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Maar jij kan ook heel goed koken Whitney, dus dan is het ook geen ‘moeite’ om iets gezonds voor de kleine man op tafel te zetten.. En daarna lekker invriezen en je bent altijd voorzien!

 1. Beantwoorden

  Dan geef ik je bij deze een *high five*. Wat mij betreft niks mis met potjes. Love them! Lekker en makkelijk. En precies de hoeveelheid die ze nodig hebben.

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   high five Elise! Thanks!

  • Corine
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Potjes rulez! Inmiddels eten ze alles, dus no drama, komt vanzelf goed als ze ouder is!

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Bestaat er een potjes fanclub? 🙂

  • Lori
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Wat houd ik toch van eerlijke blogs. Mijn complimenten. En ach weetje, zo heeft ieder kind wat en iedere moeder wat anders. De een doet het zus en de ander doet het zo. Het enige dat een kind ECHT nodig heeft is liefde.

  Voortaan voor dat schap, kop omhoog en lekker op je gemakje twijfelen welke (acht) smaakjes je wilt.

  • Miranda
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Haha, ik was zo moeder die dacht ik maak alles vers. No way dat die potjes erin komen want dat kost alleen maar extra geld. Maar dochterlief ( inmiddels 6) dacht daar anders over, het enige wat zij at zonder te spugen waren namelijk de fruit potjes en de bruine bonen potjes. Meer niet. Tja daar ging ik met mijn goede gedrag, maar ze is er groot van geworden hoor, en normaal leren eten heeft ze inmiddels ook gedaan.

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Tsja, extra geld kost het zeker, want het is best een kostenpost. Dus ik haal hier ook allerlei merken (en aanbiedingen). En inderdaad, als ik eens braaf zelf iets voor haar maak, kan ik blijkbaar niet tippen aan de potjes koks.

  • Linda
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  ook hier kreeg dochterlief potjes…kind is nu 4..lust zowat alles wat ik dr voorzet. ze kreeg een potje 7 mocht daarna ook nog meesmikkelen van het eten van papa en mama. ik haalde ook van alle merken, verschillende varianten. kind zat surinaamse kip, couscous en noem maar op te eten….no way dat ik t eet (pitser eerste klas), dus ik vond juist dat door de potjes, mijn kind een brede smaak ontwikkelde…het enige wat ze nu standaard weigert is gebakken ui. voor de rest is het net een vuilnisbakkie hoor haha.

  zouden wij nog ooit een 2e kindje krijgen…staat deze mama weer TROTS voor het potjesschap 🙂

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   En ik zal TROTS naast je staan! Dank je wel voor je reactie, fijn om te horen dat ik medestanders heb 🙂

 2. Beantwoorden

  Aaaaah haha no worries hoor, van potjes worden ze ook groot! Dat is geen zonde! Ik geef af en toe een potje, maar vind koken erg leuk. Heb toevallig vandaag wel een blog online gezet waarin ik HIPP biologische babyvoeding potjes getest heb, met winactie! Misschien leuk om te lezen wat onze ervaring met potjes is? En een mooie kans om de voorraad aan te vullen! 😉 Fijne dag!

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   I love HIPP, ik sla ze regelmatig groot in bij de Makro (daar durf ik dat dan wel ;-))

  • Josy
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Ook hier kennen we alle smaken en merken van de potjes 😉 Vooral de pasta’s vielen in de smaak…. en nu? Moet tie het vers niet hebben…
  Ach ja, hij wordt ook groot! Het lijkt wel steeds ‘hipper’ om vers te koken.

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Aaah die pasta’s ja! Tis dat er geen zout doorheen zit, anders zou ik die zelf ook nog eten ;). Hier is Mini momenteel HE-LE-MAAL in die stampotten potjes! Huilen als het potje leeg is!

  • giny koning
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Oke; ik biecht ook op. Mijn kindjes hebben ook potjes eten gehad en de jongste van 10 maanden nog steeds…. De oudste twee eten nu alles wat ik kook. Dus maak je niet druk 🙂

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Thanks Giny! Doet een moeder goed, zo’n hart onder de riem!

  • Esther
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Kind één vrat tot zijn 4e jaar alleen maar potjes, kind twee spuugde potjesvoeding uit die wilde gewoon op een wortel kauwen, en kind drie had zware allergie waardoor alles apart voor hem gekookt moest worden.
  Alledrie zijn ze groot geworden! 🙂

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Haha dat is fijn om te weten! Thanks!

  • Nicole
  • maart 18, 2014
  Beantwoorden

  Oh jeeh.. is dat echt een zonde?
  Dan moet ik nog even gaan nadenken over hoe ik dat straks wil doen.
  Wij maken nooit groente, aardappels en vlees klaar!

   • Fantastic Moms
   • maart 18, 2014
   Beantwoorden

   Echt een zonde.. ik weet het niet. Maar er zijn wel veeeeel mensen die er wat van vinden! Aan de andere kant; mensen vinden overal altijd wat van!

Leave a Comment