Kinderen en gevaar in huis…

0 0 0 No comments


Laatst schreef ik al over hoe januari mij in een schoonmaaktijger veranderd. Alles moet van z’n plek, alles moet schoon en alles moet opgeruimd. En de reacties lieten al zien, ik ben hierin zeker niet de enige! Maar denken we hierbij ook steeds aan gevaar in huis? Schoonmaken doet ik het allerliefste als mijn kinderen slapen. Er loopt niemand in de weg, niemand trekt een emmer of likt aan een fles chloor die op tafel staat. En na het schoonmaken berg ik uiteraard alles veilig op. Ariel vindt de veiligheid van onze kinderen net zo belangrijk, wat je bijvoorbeeld ziet aan de verpakking van de waspods. Die is voor een kind niet zomaar open te krijgen.

Tot zover dat wat wij allemaal wel weten. Menig moeder zal zo’n irritant kinderhaakje op het gootsteenkastje hebben enzo. En gevaarlijke middelen zetten we goed weg en we checken of alles met kindersluitingen wel goed dicht zitten. Zo zijn wij moeders nou eenmaal. Veiligheid voor alles. Maar wist je dat er genoeg alledaagse producten net zo gevaarlijk kunnen zijn als een fles chloor? Denk maar eens aan de tube tandpasta of een fles mondwater in de badkamer? Mijn dochter is vier en ze weet heus dat ze daar niet mee mag spelen. Maar ze kan er wel zelf bij dus wie weet wat ze doet als ik net even een was sta te vouwen en geen aandacht voor haar heb… Een tube volwassentandpasta opeten is voor een kleuter best gevaarlijk.

Gevaar in huis

Zo ook wasmiddelen. Likken aan een wasdrogerdoekje is zeker niet gezond, al is het niet het eerste product wat ik heel hoog op zou bergen. En we worden door middel van reclames op tv gewaarschuwd om de waspods hoog op te bergen. Want eerlijk is eerlijk, die dingen zien er fantastisch uit. Zelfs ik krijg de neiging om er stiekem heel hard in te knijpen hehehe. Ariel realiseert zich ook dat de aantrekkingskracht voor kinderen groot is en kiest er daarom voor haar productenverpakkingen hierop aan te passen. Zo zitten de waspods in een kindveilige verpakking.

Bewustwording

Een stukje bewustwording is noodzakelijk. Gevaarlijke dingen bergen we op, maar kijk eens kritisch naar al die dingen die in eerste instantie minder gevaarlijk lijken… Zo had ik zonder nadenken de fles chloor hoog weggezet in de wc, maar mijn kleuter klimt natuurlijk met gemak op de wc pot. Kindveilige verpakkingen wilt natuurlijk niet zeggen dat ik producten dan maar kan laten slingeren. Dus aan het werk! Scan je huis eens goed en vraag je kinderen maar eens wat zij zouden doen als ze alles mochten. Wedden dat er wel eentje even in een waspod wilt knijpen? Een badbruisbal in de wc duwen? Jouw dure rode lipstick proberen? Waxinelichtjes in stukjes breken? Laten we ons weer even bewust zijn van mogelijk gevaar in huis en elkaar hierbij helpen. Berg alles hoog op en vertrouw niet blind op je kinderen. Ze weten misschien dat iets niet mag, maar er 100% op vertrouwen dat ze het ook echt nooit zullen doen? Het zijn en blijven kinderen.

* Dit artikel is een samenwerking met Ariel

Written by

Leave a Comment