Koken met Judith: Aziatische Broccolisoep

0 0 0 2 comments

We schreven al eerder hoe ondankbaar koken voor kinderen kan zijn. Misschien ligt het aan die draken van mij maar hoe meer tijd ik er aan besteed, hoe harder ze hun nuffige neusjes ophalen en het gevreesde ‘Lust ik niet..!’ klinkt. Daarom val ik snel terug op dezelfde gerechten (pannenkoeken anyone…whahaha), maar het begint een beetje tegen te staan. Dus tijd voor een nieuw tijdperk! Weg met de voorspelbaarheid, we gaan experimenteren in de keuken, olee!

Gelukkig is daar onze hulplijn Judith van My Food Blog, een van de tofste foodblogs van dit moment. Dus Judith, vertel eens. Die kinderen van mij gaan gillen zodra ze groentes zien en willen het liefste elke dag tosti’s (yugh!). HELP….!

Bij de ovenschotel liet ik al zien hoe je de groentes een beetje kunt ‘verstoppen’, maar dé perfecte manier is natuurlijk een soep. Soep is niet alleen een goede manier om lekker veel vitamientjes binnen te krijgen, je kunt ook perfect de groentes verwerken die in je groentelade liggen én het is snel klaar! Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer. Wat ik overigens sowieso een gouden investering vind, want: hallo zelfgemaakte smoothies, sausjes en soep! Deze soep heeft door onder meer het gebruik van kokosmelk een Aziatische twist. Dit maakt hem ook net even wat zoeter. Op het einde kun je de soep voor de kleine dames en heren zónder garnering serveren en voor jullie zelf met de lekker pittige garnering van rode peper en bosui! Overigens vind ik dat de soep nét wat meer diepte heeft als je de broccoli roostert zoals in het recept. Maar, heb je nou écht heel veel haast? Dan kun je de broccoli gewoon koken!

judith

Ingrediënten:

1 grote broccoli

1 vegetarisch bouillonblokje

0.75 liter kokend water

1 ui

2 teentje knoflook

1 cm verse gember

rasp van 1 (biologische) citroen

1 el olijfolie

peper

zout

200 ml kokosmelk

Garnering:

1 bosui

1 rode peper

soep1

soep2

 

Benodigdheden:

ovenschaal

soeppan

staafmixer

Instructies:

Verwarm de oven voor op 220 C.

Snijd de broccoli in roosjes, halveer de ui en leg dit samen in de ovenschaal. Leg de knoflook teentjes en met schil en al in.

soep3

Besprenkel de ovenschaal met olijfolie, peper en zout.

Rooster de groenten ongeveer 15 minuten.

Haal de knoflooktenen uit de schil en doe samen met ui en broccoli in de pan. Voeg water, bouillonblokje en gember toe en laat ongeveer 5 minuten koken. Pureer met de staafmixer en voeg citroen rasp en kokosmelk toe.

Serveer met als garnering ringetjes rode peper en bosui!

De praktijk:

Nice, brocolli is een van de weinige groentes die hier wel gegeten worden. Uiteraard niet de steeltjes, het moet niet te gek worden natuurlijk, maar dit soepje zou wel eens een succesnummer kunnen zijn. Het roosteren van de brocolli zorgt voor een heerlijk geurtje in de keuken en verrek, waarom rooster ik mijn groentes niet wat vaker? Het ziet er tof uit en het is zoveel smakkelijker dan koken.

Binnen een half uurtje staat de soep op tafel al moet je niet vragen hoe de keuken eruit ziet. Maar he, wie kookt hoeft niet op te ruimen toch? Om er een volledige maaltijd van te maken versnipper ik er nog wat gerookte zalm die ik in de koelkast vind doorheen en serveer de soep met geroosterde stukjes brood. Heel appart dat die meisjes van mij ineens wel pittenbrood lusten als het geroosterd is.

En op een mini spelbreker na die haar dag sowieso al niet had wordt er door iedereen gesmuld. Zelfs door de husband die altijd ietwat huiverig is voor mijn kookavonturen 😉 Experiment weer geslaagd Judith! Benieuwd wat je de volgende keer voor ons in petto hebt!

soep4

Written by

    • Letje
    • maart 11, 2016
    Beantwoorden

    Oooh dat klinkt errug lekker!!!
    Gister heb ik tot mijn eigen verbazing een lading groente bij mijn vriendjes naar binnen gekregen via een hartige taart. Keyword idd de staafmixer! (Voordat het de oven in gaat, niet de hele taart door de staafmixer!)

      • Martine
      • maart 12, 2016
      Beantwoorden

      Whoehahahaha, nu zie ik het voor me!

Leave a Comment