Lieve Juul

0 0 0 One comment

Och lieve Juul, over 4 nachtjes slapen ben je jarig. Vijf jaar. Vijf! Je weet het zelf heel erg goed want ten eerste, we hebben een hele mooie aftelkalender gemaakt. Ten tweede, je bent wel klaar met vier zijn. Vier zijn is voor baby’s.

Vijf jaar geleden…

Vijf jaar geleden zaten we in spanning op je te wachten, maar je liet je mooi niet zien. Ik was allang uitgerekend maar je vond het allemaal wel prima. We hadden geen idee wat voor leven ons te wachten zou staan. Een klein meisje die onze wereld helemaal op z’n kop wist te zetten. En nog steeds.

Het afgelopen jaar was heerlijk. Je bent EINDELIJK naar school gegaan! Daar was je heel erg aan toe en eerlijk gezegd, mama misschien nog wel meer. Vanaf de dag dat je schooldeur voor jou openging, ben je een ander meisje geworden. Groot, wijs, eigenwijs en sociaal. Je maakt graag grapjes, speelt het allerliefste met je vriendinnetjes en knuffelt graag met de juf.

Soms vinden we het moeilijk elkaar te begrijpen.

Jij wilt iets en ik zeg dat het niet mag. Je gaat niet meer op de grond liggen gillen maar stiekem zou je dat soms best wel even willen. Je roep ‘stommerd’ naar me en stormt naar boven. Soms zie ik een glimp van de vijftienjarige die je gaat zijn. Een glimp van mezelf op die leeftijd eigenlijk… Maar we weten het wel altijd weer goed te maken, vooral door de knuffelen. Want hoe ouder je wordt, hoe meer je behoefte hebt aan de knuffels van mama. Dat vind ik fijn.

We hebben meer geïnvesteerd in tijd met z’n tweetjes. Samen een film kijken met een grote bak met popcorn. Of samen een mooie tekening maken voor op je kamer. Hele kleine dingen waar we allebei ontzettend blij van worden. Ik vind het heerlijk, die momenten met jou.

Heel af en toe komt het hard bij me binnen, het feit dat je bijna vijf bent.

Dat je alleen fietst. Dat je naar groep twee gaat. En dat je ‘mama’ kan schrijven. Baby Juul is weg en ze komt nooit meer terug. Maar dan fluister je ‘mama ik vind jou zo lief’ in mijn oor als je midden in de nacht stiekem bij me komt liggen. Als ik heel voorzichtig ruimte voor je maak zonder dat papa het door heeft. Hoe je tegen mij aan kruipt en je hand op mijn gezicht legt voordat je in slaap valt. Jouw haren die kriebelen onder mijn neus.

Bijna vijf… Maar voor altijd mijn baby. Het meisje die mij veranderde in een mama. Mijn lieve, grote, stoere, eigenwijze maar oh zo schattige meisje. Ik ben trots op jou, meer dan je ooit gaat beseffen. Ik ben trots op al jouw kunsten, hoe goed je het doet op school en op zwemles, hoe lief je bent voor je broertje. En ik ben trots als ik zie dat je vriendinnetjes helpt, hoe je voor mensen opkomt en hoe je steeds beter je woorden kan vinden als je boos bent.

Lieve Juul, we maken er weer een feest van. Veel liefs, mama.

Written by

    • Diana
    • juni 27, 2018
    Beantwoorden

    ❤️

Leave a Comment