Mannen zijn beter in alles?!

0 0 0 No comments

“Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles’’. Dit artikel verscheen gister op www.trouw.nl. Uiteraard werd mij dit doorgestuurd door een man, mijn man welteverstaan. Deze bijzondere conclusie trok mijn aandacht, want wat bleek uit het onderzoek? Mannen zijn beter in rekenen, taal en hebben meer probleemoplossend vermogen. Ik vind het nogal wat om deze drie kernvaardigheden te bestempelen als ‘Alles’. Ik kan er nog wel wat meer verzinnen, maar vooruit, laten we de mannen ook een pleziertje gunnen en het hierbij laten.

Mannen zijn beter in alles… Mannen zijn dus beter in rekenen? Maar waarom checken ze onze bankafschriften en creditcard rekeningen niet wat beter? Waarom geloven ze ons als we zeggen dat iets in de uitverkoop is? En waarom komen we ermee weg als we zeggen dat de pinpas weigert omdat we heel veel fruit hebben gekocht. ‘Tja, schat.. Jij wil toch ook dat ze gezond en biologisch eten..?’ Dat de kinderen al weken appelsap van de Aldi drinken omdat mama nieuwe laarzen heeft gekocht laten we even buiten beschouwing.

Mijn man is inderdaad een taalpurist. Sinds we elkaar kennen verbetert hij consequent mijn als/dan gebruik. Als het er echter op aankomt wie onze onverstaanbaar schreeuwende peuter beter begrijpt, ben ik toch echt degene die snapt dat ze eigenlijk ‘Ik ben heel boos want ik mag mezelf niet door de grote, valse herder van de buren laten bijten’ bedoelt.

Blijft over het probleemoplossend vermogen.  Mijn ervaring is toch dat het ‘probleemoplossend vermogen’ van mannen de helft van de tijd juist voor meer problemen zorgt. Of zou dat eerder komen door het zelfoverschattend vermogen van mannen? Vooral de combinatie van beiden is wat mij betreft een fatale combinatie, zeker als deze zich richten op het zelf repareren van zaken die je beter aan een professional kan overlaten. Geen zorgen over de nota, die laten wij vrouwen gewoon verdwijnen. Zijn we goed in.

Uiteraard zijn er wel degelijk zaken waarin mannen beter zijn. Mijn man is veel beter in containers aan de weg zetten, Ikea kasten in elkaar zetten en koken. Niet zo geëmancipeerd, maar ik vind het heerlijk dat hij deze klusjes voor z’n rekening neemt, zodat ik rustig mijn nagels kan lakken. Als ik de definitie van emancipatie opzoek lees ik ‘streven naar gelijke rechten en zelfstandigheid’. Ik wil helemaal niet gelijk en zelfstandig zijn. Mijn man is immers beter in ‘Alles’!

Benieuwd naar dit onderzoek? Klik hier om het te lezen!

Written by