Moeder had een break nodig

0 0 0 31 comments

Afgelopen week bereikte ik het toppunt. Van iets. Noem het gekte, overspannenheid, een andere geestelijke aandoening. Maar deze moeder zat er even doorheen en de conclusie luidde: moeder had een break nodig…

We hebben het allemaal wel eens en ik denk dat het voor de meeste herkenbaar is, vooral in december. Er moet van alles. En daar zit het pijnpunt, het moeten. Er moet gewerkt worden. En na een drukke dag moet er gegeten worden. En de spullen moeten op tijd naar de accountant. En die badkamer moet echt even gesopt worden. En ik moet echt even naar het postkantoor. En niet vergeten die verzekeringen op te zeggen!

Ik kan wel roepen dat ‘niks moet’. Ik bedoel, er gaat niemand dood als ik het niet doe. Maar er is een limiet aan tijd hoe lang je dat kan roepen. Er komt een moment dat zaken helaas toch echt gedaan dienen te worden. En dan wordt het dus een moetje.

Deze moeder trok het niet meer na een drukke week met deadlines, virussen, afwezige man, vergaderingen.  En mijn dochter voelde dit feilloos aan want ook zij besloot het gewoon niet meer te trekken. Het gevolg? Laten we het er op houden dat ik tijdens een poging tot boodschappen doen rechtsomkeer heb gemaakt met de buggy en we allebei aan het janken waren tegen de tijd dat we thuis waren.

Ik had die dag 1 heel groot geluk en dat was mijn moeder. Ze belde, hoorde drie woorden aan en binnen een kwartier stond ze in mijn keuken. En na een uur besloot ze mijn dochter mee te nemen voor een gezellig logeerpartijtje. In eerste instantie zei ik nee. Ik vond het moeilijk, het voelde als falen. Toegeven dat je op dat moment zelfs je dreinende kind niet meer aan kan. Hoe doen mensen dat die iedere week 40 uur werken? En mensen met 3 kinderen? Ga ik na twee weken drukte en 1 dreumes al lopen zeuren?!

Maar mijn moeder hield voet bij stuk en ik gaf toe. Nadat ik de dames had uitgezwaaid en ietwat verloren mijn tuin weer in liep, stond daar mijn andere reddende engel in verschijning als mijn buurvrouw. Na drie woorden en een blik vroeg ze of ik zin had in een wijntje. Gevolgd door een stokbroodje, een warme maaltijd en troostende woorden. ‘Je faalt niet’. ‘Het overkomt de beste wel eens’. ‘Het is een fase’.

Een paar uur later kroop ik behaaglijk op de bank en keek ik 4 series die ik al maaaaanden niet meer gezien had. Daarna kroop ik in bed, sliep ik 13 uur achter elkaar en nam in de ochtend een uitgebreid bad. Opgeladen vertrok ik richting mijn kleine schatje die enorm vrolijk was. Het was duidelijk, moeder had even een break nodig.

Written by

  • Rory
  • januari 11, 2015
  Beantwoorden

  Wat iemand in een reactie al zei. Wat geweldig dat je het hebt kunnen omarmen! En wat ik zelf heb geleerd. Jezelf nooit vergelijken met anderen. Ik vind het zo herkenbaar. Wilde altijd voldoen aan alle sociaal gewenste idealen. Nu niet meer. Ja, mijn ‘problemen’ lijken misschien onbeduidend vergeleken met die van anderen. Maar op dit moment zijn het mijn problemen. En heb ik er last van. Afijn, wat ik maar wilde zeggen. Wat fijn dat je moeder en buurvrouw er voor je kunnen zijn en dat je het ook hebt kunnen accepteren. Heerlijk! En voel enorm mee.

  • Meike
  • december 24, 2014
  Beantwoorden

  Ontzettend herkenbaar. Wij mama’s kunnen niet in ons eentje alle ballen omhoog houden. Tijd voor jezelf is nodig. Ik loop al weken met een soort gelijk blogje te stoeien.

 1. Beantwoorden

  Klinkt erg herkenbaar!! Helaas moet ik altijd zelf vragen als ik hulp wil, mijn moeder zal het niet uit zichzelf aanbieden. En vaak is de drempel om te vragen of ze iets wil overnemen toch te groot…. Maargoed, mijn man is nu een weekje vrij en hij is nu even de hort op met ons zoontje en ik zit lekker een boek te lezen en af en toe tussendoor op Bloglovin. Heerlijk 😀

  • angelique
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Iedereen heeft wel eens een break nodig. Ook wij mama’s

  • els
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Voel je niet schuldig! Dit is echt een tijd dat het hier thuis ook altijd wel ergens fout loopt. Helaas heb ik geen moeder die zomaar mijn kinderen mee neemt of een buurvrouw die je opvangt. Wees dus heel erg dankbaar voor zulke mensen in je leven. En maak er gebruik van. Jij kan opladen en weer verder. Zorg goed voor jezelf. Al heb je het druk moet jw tijd voor jezelf pakken om er weer tegen aan te kunnen. En af en toe eens nee zeggen helpt ook.

  • Nanda
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Ohh, ik moet er nu zelf bijna van huilen (ai, dat zegt misschien ook genoeg) Maar wat een geluk dat je moeder klaar stond zeg! En wat heerlijk dat je er aan toe hebt kunnen geven (ook niet makkelijk) en 13 uur hebt geslapen!

  • Linda
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Wat goed dat je er even tussenuit bent gegaan. Is inderdaad lastig toegeven maar soms noodzakelijk. Ik merk dat als ik zelf te lang door ga de relatie met manlief daaronder blijft. Gelukkig is het zo’n lieve schat dat hij me dan rustig even laat uitrazen.

 2. Ik vind het eigenlijk veel sterker om toe te geven dat je een break nodig hebt, dan stoïcijns door te blijven gaan. Dan breek je, je kunt beter buigen, want dan ben je daarna weer veerkrachtig genoeg om terug te komen. Dus niets anders dan lof voor je keuze. Echt hoor! Ik heb tijdens mijn therapie (ook zo’n vreselijke perfectionist met extreem hoge eisen hiero) wel eens gehoord: nee tegen al het andere, is eigenlijk ja tegen jezelf. Dat helpt mij soms nog als ik eigenlijk geen nee durf te zeggen, maar het nodig heb. 🙂

  • Sarah
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  #1. Je moet eerst goed voor jezelf zorgen wil je voor een ander kunnen zorgen☺️
  Na 2 jaar opvoedondersteuning aan ouders kan ik wel zeggen, dat zij falen, NIET in het zorgen voor hun kind..
  maar in het zorgen voor hun zelf! Je verhaal is een mooi voorbeeld van hoe het mogelijk is om voor jezelf te zorgen!
  Ook hierin regelmaat creeëren doet wonderen☺️

 3. Beantwoorden

  Ik heb zo’n fantastische schoonmoeder.

  • Prinses op de kikkererwt
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Wat heerlijk dat je die break kon krijgen… Wow. Misschien een goed idee om dat af en toe eens in te plannen, zodat het niet zo ver moet komen?

  • Beantwoorden

   Jep, dat bewust inplannen is inderdaad een ding waar ik zeker naar moet kijken voor komend jaar 😉

  • Shar
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Aah, heeft iedere moeder weleens nodig. En 13 uur geslapen? HEAVEN! Helaas woont mijn moeder 130km van mij vandaan waardoor even overdragen iets lastiger is.

  • Diana
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Aaahhhh… M’n eerste reactie is jeetje meis hoe rot… Dan heb je echt je tax bereikt als je huilend de supermarkt uit gaat… Fijn dat je mams je te hulp schoot en je je batterij kon opladen…!!

  • Petra
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Oh wat is dit herkenbaar. Dat toppunt bereiken, het vallen en het gevoel van falen. Zo’n break doet dan wonderen.

  • Tessa
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Ik denk dat het alle mama’s wel eens overkomt, vooral in deze drukke tijd waarin er inderdaad van alles ‘moet’. Ik ben deze periode ook wel eens meerdere malen op zo’n punt aangekomen. Je boft dat je zo’n lieve moeder hebt die gelijk klaarstaat voor je en maak daar dan ook zeker gebruik van. Dat is absoluut niet falen, dat is gewoon menselijk.

  • Stephanie&Luna
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  5maanden mama en het is me ook al 1 keer overkomen.
  Voelt indd als falen. Maar is het zeker niet.

  Je kan er weer tegen aan nu!

  • Yasmin
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Ik heb regelmatig ff zo’n moment dat ik het niet trek omdat teveel ‘moet’. Ik vind het heerlijk wanneer mijn moeder oppast en helemaal wanneer mijn kleuter kan blijven slapen. Mijn kleuter gaat sindskort naar school waardoor oma minder vaak kan oppassen en ik vaker een kleine draak in huis heb. Ik mis dan echt de oppas uurtjes waarbij ik wat tijd voor mijzelf had.

  • Elly v Hanswijk
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Lieve mama, echtgenote en dochter laat 1 ding duidelijk zijn jij bent een fantastische moeder voor je kind en een lieverd voor je man en een voorbeeldige liefhebbende altijd klaar staande dochter !!! En wat jouw moeder voor jou deed gebeurde vroeger ook wel eens want ook toen waren er 2 oma’s waar jouw moeder met 2 kids op terug kon vallen.
  Dus dit is een gevolg van je eigen daden meis want jij staat ook altijd voor een ander klaar om te helpen.
  Beloof oma 1 ding a.u.b. n.l. dat je het altijd aan blijft geven want daar ont breekt het nog wel eens aan en geef het toe want pas dan kan iemand je helpen meis.
  Is getekend een liefhebbende moeder en oma.

 4. Beantwoorden

  Helemaal herkenbaar, iedereen heeft soms een break nodig.

  • Letje
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Zo’n break heeft iedereen wel eens nodig! Afgelopen week liep ik alleen nog maar te schreeuwen de hele dag. Heel gezellig zo’n december maand 🙂

 5. Beantwoorden

  Super opgelost! Fijn dat je zulke lieve mensen hebt die inspringen als dat nodig is. Gewoon niet denken in termen als “falen” of “moeders met 3 kinderen”. Jouw emmer liep even over. Kan gebeuren. Dat hebben ALLE moeders 😉

  • Aukje
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Wat heerlijk, zo’n break. Gewoon even helemaal niets!

  • Samantha
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Héél herkenbaar! Ik ben ook gezegend met zo’n lieve moeder die mij af en toe even afremt en me naar bed toe stuurt, de zorg even overneemt of er gewoon voor me is.
  En die vraag “hoe doen mensen dat met drie kinderen”…. Die heb ik de afgelopen weken aan mezelf meerdere malen gesteld! Ik ga het aan den lijve ondervinden over een paar maanden, maar zo nu en dan vraag ik mezelf weleens af waar ik aan begonnen ben 😉 Zeker wanneer het hele gezin buikgriep heeft bijvoorbeeld.

   • Elly v Hanswijk
   • december 22, 2014
   Beantwoorden

   Een oude spreuk maar wel 1 om te onthouden is HET IS NOOIT ZO DONKER OF HET WORDT WEER LICHT.

  • Hester
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Wat een top mama ben jij, door toch die break even te omarmen! Nu met frisse moed de feestdagen in! Adem in adem uit!

  • Maike
  • december 22, 2014
  Beantwoorden

  Goed dat je je eraan toe gegeven hebt! En fijn om te lezen. We hebben het allemaal wel eens nodig.

 6. Beantwoorden

  Wat een leuk en herkenbaar artikel, en inderdaad wat zouden we zonder die moeders moeten, ze zijn de redders in nood!

Leave a Comment