Liegende Facebook-moeders

0 0 0 No comments

We hebben ze allemaal in onze lijst. Hippe moeders op Facebook die alleen maar fantaaaaaaastische dingen posten. En dan denken dat wij ook geloven dat hun leven zo fantaaaaaaastisch is. Moeders liegen op Facebook, echt waar. Hoe ik hierbij kom? De afgelopen jaren is er drie keer door een net bevallen moeder binnen mijn Facebook-vriendenkring het volgende gepost:

‘Jeeeeej (of yes! Of trots!) na een week pas ik gewoon mijn oude broeken alweer!’

Uhm. Ja. Right. Natuurlijk. Ik geloof je ook direct! Waaruit blijkt dat dit niet zo is? Omdat ik geen VIND IK LEUK heb aangeklikt onder je bericht. Want ik vind het helemaal niet leuk. Ik vind het stom dat ik na drie maanden mijn oude broeken nog niet pas. Ok, niet helemaal waar want ik pas ze wel. De meeste krijg ik zelfs dicht. Maar wat er over die broekrand heen hangt, is niet om aan te zien. We hebben het hier niet over een randje vel maar over een volle, te hard opgeblazen zwemband.

Dus als je iets post, doe het dan naar waarheid. Als je schrijft dat je na een week je broeken alweer past, zet er dan bij dat je dit liggend op je bed, zonder te eten en na het poepen hebt gedaan. Of schrijf: ‘Yes hij past, maar ik kan niet gaan zitten want dan springen de knopen eraf/klapt de rits/ziet iedereen mijn onderbroek/scheur ik eruit’. Of zeg eerlijk dat het hier om je oude joggingbroek gaat. En zet er een foto bij, zodat wij het op waarheid kunnen checken.

Facebook is de maak-je-leven-mooi machine van deze tijd. Het is zo makkelijk om met je ongewassen haar, gedompeld in babyspuug een leuk tekstje te schrijven over je geweldige leven als moeder. Dat je hiermee anderen dood onzeker maakt, doet er blijkbaar niet toe. Als jij je maar goed voelt toch? Hoe meer vind-ik-leuks, hoe beter. Want al die mensen geloven je en zouden willen dat hun leven net zo geweldig is.

Ik heb een vriendin die een selfie plaatste na een slapeloze nacht. In haar badjas, ongewassen, met wallen tot haar kin. En een oud-collega die op Facebook schrijft hoe de nacht met een ziek kind eruit zag. Dit soort vrouwen verdienen een applaus, op een podium. En dan uitzenden op nationale televisie. Die krijgen een welgemeende VIND IK LEUK duim van me!

Written by