Ongevraagd advies, doe maar lekker niet!

0 0 0 No comments

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter dacht ik vreemd genoeg echt dat ik zou worden toegelaten tot een gezellig, wollig moedercollectief. Een nieuwe wereld, vol gelijkgestemde zielen, zou voor me opengaan. Mijn mom matties en ik zouden samen lachen, lurken aan gin tonics cappuccino’s, nagels lakken tussen het voeden door en elkaars hippe luiertassen aaien… Achteraf gezien ging ik nogal naïef het moederschap in, want BOY, WAS I WRONG!

Dat ik een kind kreeg, was me namelijk ergens in de zwangerschap heus wel duidelijk geworden. Maar dat dat kind gepaard zou gaan met honderdduizend ongevraagde meningen van andere vrouwen die toevallig ook een kind hadden gebaard, kwam als een lichte verrassing. Niks geen saamhorigheid en tassen aaien. Knettergek werd ik van de priemende oogjes. Of nog erger.. van het eeuwige ‘Hè, wat gek. Doe jij dat zo…..?’ Insert schuin hoofd en licht verwijtende blik. Doet u mij nog maar een gin tonic cappuccino. To go pleaseeeee…

Op elke straathoek loerde potentieel gevaar. Vrouwen van middelbare leeftijd keken in mijn wagen en waren er van overtuigd dat ze het te koud of te warm had. Volgens mij was mijn baby redelijk klimaatneutraal, maar dat kreeg ik ze dus niet aan het verstand. Na poging 2535 knikte ik slechts instemmend en mompelde iets over ‘spartaans opvoeden en nieuwe methodiek..’. In de hoop dat ze me met rust lieten. Ook op verjaardagen was het altijd raak. Een babyjankje was genoeg om de moekes los te laten gaan. Want ze was natuurlijk overprikkeld, of had bindingsangst omdat ze geen borstvoeding kreeg, of een onverwerkt trauma uit een vorig leven als sprinkhaan of wellicht een koemelkappelmoesglutensoepstengel intolerantie? Dat de baby in kwestie zojuist haar luier had volgescheten leek me ook een goede reden voor het gebrul. Maar probeer maar eens boven het gekakel uit te komen.

Gelukkig ben ik er inmiddels allang achter hoe ik omga met deze heksen queen bees van het moederschap en heb ik de glazige blik en rollende ogen gemasterd tot ongekend niveau. Geleerd van mijn dochters, want het is exact hoe zij kijken als ik ze van ongevraagd advies voorzie..

Written by

Leave a Comment