Combinatie thuiswerken en kind… HELP!

0 0 0 18 comments

Het eerste jaar ondernam ik niet zoveel met mijn dochter. Een beetje wandelen, toen ze kon zitten eens een rondje fietsen. De eenden aan het eind van de straat waren favoriet dus ik maakte me niet zo druk. Voor haar verjaardag kreeg ze een zandbank (de bekende schelp) dus bij mooi weer kon ze daar middagen in rond brengen. Ik ernaast met een kopje koffie en de laptop, iedereen blij!

Maar toen ging ze richting de anderhalf en ging ze minder slapen op de dag. Dat was even omschakelen. Naast deze blog heb ik ook een eigen bedrijf waarvoor ik gelukkig mijn tijd flexibel kan indelen. Als ik maar kon bellen tijdens haar middagslaapjes, kwam ik een heel eind. Of ik zette in geval van nood Woezel en Pip aan en zette haar vast in de kinderstoel. Dan kon ik snel in de gang even een telefoontje plegen.

Maar helaas, nu is ze 20 maanden en ineens is het uit met de pret. Ik krijg op de dagen dat mijn dochter thuis is, niks gedaan. En ik vind het heel knap om te zien hoe andere moeders dit doen. Gezeemde ramen, wasmanden vol gevouwen was, schone tripp trapp’s. Ik ben iedere week een uur bezig die stoel af te bikken. En bedenk me tijdens het afbikken dat ik eigenlijk die ene cliënt nog even had moeten bellen. Sh*t, weer vergeten. Hopelijk slaapt ze morgenmiddag lang genoeg om dat ook nog even te doen.

De afgelopen maanden probeerde ik altijd te voorkomen dat ik de avonden moest werken, maar helaas zit er niets anders op. Zodra de tafel is afgeruimd, sluip ik naar boven om daar een paar uurtjes aan de gang te gaan. Gelukkig kan oma extra oppassen bij deadlines en is mijn gastouder flexibel. Maar ik moet echt gaan nadenken over de komende maanden want oma gaat in mei ook weer vol aan de slag…

Bij het starten van mijn bedrijf was ik onzeker. Komen er wel genoeg opdrachten binnen? Kan ik er wel voldoende inkomen uithalen? Ik ben enorm trots dat ik voldoende opdrachten heb! Maar nooit heb ik nagedacht wat ik moest als ik teveel werk op mijn bord zou krijgen? Stoot ik werk af? Regel ik extra opvang?

Dus thuiswerkende moms, vertel het me. Hoe hebben jullie de opvang geregeld en hoe spring je in op onverwachte klussen? HELP!

Written by

  • Prinses
  • maart 5, 2015
  Beantwoorden

  Structureel opvang inlassen (bv vaste uurtjes babysit, vaste uurtjes oma, …), dat geeft rust voor jou en de tijd die je met haar doorbrengt is dan ook gewoon tijd die ze heeft mete en relaxe mama die niet met haar hoofd bij een telefoontje zit, of op de laptop aan het tikken is.

  • Maike
  • maart 5, 2015
  Beantwoorden

  Zeker een dilemma! Ik heb er ook ‘last’ van. Heb naast m’n drie dagenbaan als leerkracht ook steeds meer opdrachten. Wellicht kan ik later wat minder gaan werken, maar nu werk ik ook veel in de avonden.

 1. Beantwoorden

  Ik werk vier/vijf avonden per week en soms van 06.00 tot 08.00 als ik het niet red. Sinds ze twee is heb ik ook nog twee ochtenden om te werken. En ik heb een thuiswerkende man die af en toe kan inspringen. Verder hebben we weinig back-up, dus ik heb ook wel tijden gehad dat ik tot diep in de nacht dingen moest afmaken, maar dat moet je uiteraard niet te lang doen 🙂

  Ik heb overigens sinds ze niet meer slaapt ’s middags een tv-uurtje ingelast (die ze ook echt nodig heeft qua ontspanning). In dat uurtje doe ik mijn mail en mensen bellen en de korte klusjes, zodat ik de avonden echt heb voor opdrachtgevers.

 2. Beantwoorden

  Hier precies hetzelfde probleem. Toen mijn zoon kleiner was kon ik hem nog ongestraft in de box zetten en hij sliep overdag nog een aantal uur, maar hij is nu bijna anderhalf en een enorme druktemaker. Het huis ziet er meestal uit alsof er een bom ontploft is en als ik ook maar eventjes de kamer verlaat doet hij al iets stouts (meestal om mijn aandacht te trekken). Erg moeilijk dus om overdag ook maar iets gedaan te krijgen. Huishoudelijke klussen gaat nog net tussendoor, maar blogzaken regelen en blogs schrijven doe ik zoveel mogelijk in het weekend, ’s avonds of ’s morgens vroeg, wanneer ik er nog even rustig voor kan zitten. Ik moet zeggen dat ik het wel geruststellend vind dat er zoveel mama’s zijn in dezelfde situatie :).

 3. Beantwoorden

  Hier precies hetzelfde. Ik heb een ontzettend lief kind dat zich heel goed kan vermaken maar af en toe wil zij ook aandacht. Nu gaat zij binnenkort naar school maar dan komt er een baby bij en ja hoe doe ik het dan. Waarschijnlijk kies ik dan ook voor een dag extra opvang zodat ik vast vooruit kan werken en afspraken die dag kan plannen. Heb je er al eens over nagedacht om een oppas in huis te nemen bijvoorbeeld? Die zijn er ook genoeg en via zo’n bureau kun je daar ook gewoon toeslag voor krijgen. Als de kinderen eenmaal doorhebben dat jij boven aan het werk bent en de oppas er voor hun is geeft dat ook een stukje rust denk ik.

  • angelique
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Ik ‘werk’ ook thuis, nou ja ik studeer dus ik moet huiswerk maken en met mijn peuter om mij heen werkt dat echt niet. Ik heb dan ook met mijn gastouder afgesproken dat als ik echt deadlines heb dat ik Keano daar wat langer kan laten of een dag extra kan brengen. Gelukkig heb ik ook nog een nichtje wat om de hoek woont die hem af en toe mee neemt of mijn zus of schoonmoeder die hem in de weekenden af en toe een extra dagje uit mijn handen neemt.

  • Yoko
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Ja niet makkelijk he, ik heb ook niet echt een oplossing. Wat doet je bedrijf juist?

  • Marloes
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Schone triptrap? Wat is dat?

 4. Beantwoorden

  Op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag zijn de kinderen thuis na schooltijd. Tussen de middag blijven ze over op school, behalve woensdag en vrijdag. Op dinsdag en donderdag zijn de op de BSO. Ik heb een kantoor op de tweede verdieping thuis, zo ver mogelijk bij het speellawaai vandaan. De jongste jongen is 6 jaar, dan hebben we een jongen van 7, een jongen van 8 en een meisje van 11 jaar. Ze zijn heel erg zelfstandig en soms sneak ik naar mijn kantoor als ze thuis zijn omdat ze mij niet meer nodig hebben maar het echte werken kan eigenlijk alleen als ze op school of op de BSO zijn. Dus totdat jouw dochter naar school gaat kan ik je maar 1 advies geven: wil je echt goed kunnen werken, gun jezelf en je dochter kinderopvang.

  • Bianca
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Ik herken het wel. Ik ben gastouder in mijn huis. Overdag kinderen in huis en geen tijd om tussendoor iets te doen. Geeft niet dit idee heb ik al laten varen. Ik houd de dingen bij die belangrijk zijn voor mijn werk en de rest heb ik tijd voor alle kinderen. Dan denk ik, dat kan ik na het eten wel even doen. Ook dat gaat niet, want mijn eigen kinderen willen ook aandacht. Omdat papa veel van huis is voor zijn werk, komt ook alles op mij aan. Soms lukt dat heel goed en soms wat minder. Ik heb het leren loslaten. Nu begin ik pas wanneer mijn kinderen op bed liggen. In elk geval een uur hard bikkelen. Wat er over blijft laat ik gerust liggen, morgen weer een dag. Ik vind tijd voor mijzelf ook belangrijk en heb ik echt nodig anders kom ik niet tot rust. Ik heb een heerlijke hulp in huis die mij helpt met voornamelijk de bovenverdieping, dat geeft een hoop rust! Tja het valt niet tijd mee, maar gelukkig zijn mijn kinderen nu 9 en 6 jaar en gaat het wat makkelijker met bepaalde dingen. Mijn oudste dochter helpt wel beetjes mee (tafel dekken en afruimen,eigen kamer netjes houden), zij ziet wel dat mama niet alles alleen kan en dat vind ik heel lief van haar!

  • Marijke
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Gelukkig ben ik niet de enige met een kinderstoel die je niet aan wil raken! Helaas geen tips, worstel met dezelfde problemen

  • Wietske Jacobs
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Misschien is de 2x per week de voorschool een idee? Mijn dochter van 3 vindt dat geweldig en zij is 2x per week 2-3 uurtjes bezig.. Ik zeg win-win

  • Helaas is ze daarvoor momenteel nog te jong (mag hier vanaf 27 maanden ofzo?). Een vaste extra dag opvang vind ik ook erg eng, want als opdrachten ineens teruglopen zit ik er aan vast… En daarnaast is het gewoon anders dan ik me had voorgesteld van te voren en kan ik dat nog lastig loslaten denk ik 🙂

  • Shirley
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Ik blijf het ook lastig vinden. Skyler gaat twee dagen naar het kinderdagverblijf en dan doe ik wel heel veel, maar lang niet genoeg om de hele week door te komen met mijn blogs. Dus ik moet de andere dagen ook aan de slag. Gelukkig slaapt Skyler nog twee keer per dag waardoor ik wat tijd heb, maar als hij wakker is, is het rennen en vliegen achter hem aan…

 5. Beantwoorden

  Ik lees even met de comments met comments mee want ik zit met precies hetzelfde dilemma! Toen Lana wat kleiner was ging het wat beter maar nu ze bijna hele dagen wakker is, is het voor mij ook avondwerk, weekenden, tenzij Yannick thuis is of mijn moeder kan oppassen.

  • els
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Het is natuurlijk anders dan in andere gezinnen. Die gaan buitenshuis werken. Bij ons zijn de kinderen altijd thuis en dus altijd wel rotzooi. In die tijd heb ik de zooi geaccepteerd. Veel in de avond doen. En vaak liep ik snel naar boven om te bellen. Ik liep soms heel wat op en neer.
  Maar dan worden ze 4 en gaan ze naar school…. heerlijk. Nu kan ik werken als ze op school zijn en als ze thuis zijn doe ik huishoudelijke dingetjes.

  Dus onthou, het word echt beter en makkelijker.

  • Eva
  • maart 4, 2015
  Beantwoorden

  Haha! Ik zit in hetzelfde parket. Alleen, ik heb nog niet zoveel opdrachten. Maar omdat ik dat wel graag wil in de toekomst gaan we onze kleine 2 dagen naar de opvang brengen vanaf april/mei. Dat is ook leuk voor hem in deze leeftijd vinden wij. Lekker spelen met andere kinderen! Verder doe ik dingen soms uit noodzaak heel vroeg in de ochtend als iedereen nog slaapt…… En het huishouden? Wat dacht je van een hulp? Niet zo hard zijn voor jezelf hoor! Het is al super dat je dit werk kan doen op deze manier!!! Liefs, Eva

  • Beantwoorden

   Jaa die hulp heb ik ook wel gehad. Maar ik werk vanuit huis en werd er zoooo zenuwachtig van als ier robd mij heen werd schoongemaakt haha! Wie weet in de toekomst! En thanks!

Leave a Comment