Tips voor een ‘Fantastic” bevalling

0 0 0 28 comments

Hoogzwanger van mijn oudste dochter kon ik eigenlijk nog maar aan één ding denken, de bevalling! Doodsbang was ik er voor en daar konden de geruststellende woorden van de verloskundige en zelfs een cursus ‘samen bevallen’ niks aan veranderen. Toen het moment suprême daar was, viel het me eigenlijk reuze mee omdat het in mijn hoofd al een nachtmerrie was geworden van episch formaat. Ja, natuurlijk deed het pijn, heel erg zelfs, maar het ging ook heel snel. En ik durfde het daarna nog twee keer aan, dat zegt genoeg 😉

Ik ben twee keer thuis bevallen en één keer in het ziekenhuis en er zijn wel wat dingen die ik graag van te voren had geweten. Omdat ik de beroerdste niet ben deel ik ze graag met jou!

– Een goede voorbereiding is het halve werk dus zorg dat je naast een kraampakket en je bed op klossen ook gordijnen hebt door het hele huis als je thuis wil bevallen. Ik had van te voren niet ingeschat dat ik het liefste mijn weeën wilde opvangen op de bank in de gordijnloze woonkamer in plaats van op mijn slaapkamer. Ik hoop niet dat de overburen nog steeds getraumatiseerd zijn.

– Dagen heb ik nagedacht over de perfecte outfit om in te bevallen en uiteindelijk werd het een peperduur prachtig poederroze shirtje en broekje van een heerlijk zacht stofje. Ik kan er maar één ding over zeggen, you don’t give a damn als de weeën goed doorzetten en tegen de gevolgen is zelfs ossengal niet opgewassen . Verreweg de beste optie is een zwart shirt, pikzwart!

– In het ziekenhuis waar ik beviel van Saar waren de verloskamers nogal gehorig. Niet perse sfeer bevorderend als je net jolig binnengereden wordt in een rolstoel met een paar centimetertjes ontsluiting en je letterlijk kunt verstaan wat je buurvrouw gilt en hoe ze haar man uitfoetert tijdens de persweeën. Ik overwoog serieus om te vluchten.

– Verwacht het onverwachte. Mijn bevallingen kregen twee keer een onverwachte wending. Dochter nummer één werd precies een minuut nadat de verloskundige 4 cm ontsluiting had geconstateerd geboren en dochter nummer drie werd geboren in de wc-pot toen ik nog even snel ging plassen voordat ik naar het ziekenhuis zou gaan omdat de bevalling niet opschoot.

– Na je bevalling kun je het beste even blijven liggen. Toen zowel de verloskundige als de kraamhulp bezig waren met mijn tien minuten oude baby’tje, besloot ik even snel te gaan douchen om vervolgens flauw te vallen nog voor ik drie stappen had kunnen zetten. Bad idea!

– Ook na de bevalling kun je je het beste nog even afsluiten voor je omgeving. Zo had ik de conversatie tussen mijn benen van de verloskundige en de kraamhulp over of ze ‘dat flapje’ zouden hechten of afknippen (HECHTEN!!!) liever niet gehoord.

– Verloskundigen in het ziekenhuis doen soms wel tien bevallingen tegelijk (volle maan enzo). Mijn ervaring is dat hoe harder je gilt, hoe sneller ze komt. In uiterst noodgeval is ‘Ik moet poepen…!!!’ ook een hele goede.

– Verloskundigen gebruiken soms een soort glijmiddel voor ze gaan voelen hoeveel cm ontsluiting je hebt. Ik bleek hier allergisch voor en moest vervolgens een half uur onder de douche bijkomen

– Een van mijn verloskundigen bleek een ware engel en had een verdovende spray die ze royaal op mijn ladyparts richtte voor ze vertrok na de bevalling onder het mom ‘dan slaap je lekker vannacht..’ Bij mijn bevalling in het ziekenhuis kwam deze spray pas tevoorschijn nadat ik er drie keer specifiek om had gevraagd en dan nog met duidelijke tegenzin. De loeders!

– En de grootste shocker… Als je thuisbevalling prima is verlopen en het gaat goed met je kindje en jou dan zijn de kraamverzorgster en de verloskundige vrij snel weer vertrokken. Ik weet niet wat ik verwacht had, maar iemand die de hele nacht beschuit met muisjes voor me zou smeren leek er meer op. Husband en ik durfden praktisch niet in dat reiswiegje te kijken wat pontificaal midden in de kamer stond. Maar guess what, kindjes slapen hun eerste nacht meestal als een roosje en het wordt vanzelf weer ochtend.

Wat is jouw beste tip voor alle Fantastic Moms in spe..?

Written by

  • Seline
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Ik had me voorgesteld dat een bevalling een soort van romantisch-achtig zou zijn. Euh, totaal verkeerd ingeschat.

  • Prinses op de kikkererwt
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  (En: ik wil nog een keeeeeeer…. !)

  • Anneloes
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  O jee, bevallen…daar heb ik als professional allerlei tips over, maar als moeder niet meer dan ‘Go With The Flow’!
  En zet een lekkere fles bubbels koud voor de eerste toast.
  En instrueer je man dat je graag beloond wil worden voor deze wereldklus (lees: klein doosje, liefst Tiffanyblue ;-))

  • Prinses op de kikkererwt
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Als je écht écht thuis wil bevallen maar je moet TOCH naar het ziekenhuis, is dat een domper. Als je je bagage slordig hebt gemaakt omdat je ze eigenlijk niet wou nodig hebben, zit je in het ziekenhuis zonder zeep, handdoeken en shampoo. O, en na de bevalling kon ik wel een paard opvreten (ik ben vegetariër, dus niet letterlijk nemen, maar ik had dus HONGER). In het ziekenhuis kreeg ik na veel zeuren wat droog brood. Dus stop ook een kilo chocola in die bagage. Heb je verdiend na een bevalling en dan val je niet flauw.

  • Beantwoorden

   Jaaa, inderdaad een extreem goede tip dit. Ik was ook uitgehongerd en werd afgescheept met een laf oud broodje. Elke vrouw verdient een Tony na haar bevalling. Schande dat dat niet standaard verstrekt wordt 😉

 1. Beantwoorden

  Mijn bevalling is eigenlijk precies zo gegaan zoals ik had verwacht 😉

  Ik heb veel gehad aan hypnobirthing en positief denken. Vanaf de eerste dag dat ik wist dat ik zwanger was heb ik gezegd: dit is waar mijn lichaam voor is gemaakt en dus gaat dit gewoon lukken! En zo is het ook gegaan.

  Uiteraard speelt geluk ook mee, maar ik denk dat als je ontspant en niet angstig bent dat ook al een hoop kan helpen. 🙂

  • Marijke
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Mijn beide kinderen sliepen de eerste nacht voor geen meter.
  Allebei zijn ze in het ziekenhuis door de verpleegkundigen even weggezet zodat ik kon slapen. Eerste keer zonder overleg van mijn kant: HALLO WAAR GAAT U MET MIJN KIND HEEN!!?? De tweede keer op mijn verzoek.
  Heerlijk geslapen, 3 uur want toen was het weer voedertijd.

  Dat flauwvallen ook herkenbaar! Daarom mocht ik gezellig blijven in het ziekenhuis 🙁

  • Beantwoorden

   Ohhh ik dacht dat alle newborns die eerste nacht onder zeil waren.. Dan is het wel fijn als je even een tukkie kan doen terwijl de verpleegsters even babysitten 😉

 2. Beantwoorden

  Haha fantastische tips! Ik had een pikzwart, wat hoger sluitend, lang jurkje aan. Heb er stad en land voor moeten afzoeken maar man wat was ik bij mijn bevalling blij dat ik dat aan had!

  • Beantwoorden

   Slimmerd!

    • Samantha
    • oktober 25, 2014
    Beantwoorden

    Zeg dat wel! Mijn dochter van 3 minuten oud lag op een t-shirt bedrukt met een buitenaards monstertje + “I eat brains” tekst…..

  • giny koning
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Oh heerlijk geschreven, rol van de bank van het lachen… vooral maar niet teveel willen plannen en verwachten…je kindje komt er uit, hoe dan ook…

  • Laura
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Ervaring met Ziekenhuisbevalling. Een bevalplan vond ik een beetje raar (alsof jij de mensen met verstand moet vertellen wat het beste is). Maar achteraf heel blij mee. Overigens ben je daar in de eerste maanden niet aan toe hoor. Komt vanzelf dat je er over na gaat denken.
  Ook hebben wij besproken wat we zouden doen als er complicaties zouden zijn. In de zin van, gaat je partner met jullie kindje mee of blijft hij/zij bij jou. Het lijkt misschien onzinnig te bespreken, maar het is vooral voor je partner goed te weten op dat moment dat het goed is. Bij ons waren er complicaties met de kleine en achteraf waren we heel blij dat we ‘ zonder’ emoties erover hadden gesproken.

  • Beantwoorden

   Dat kan ik me goed voorstellen in geval van complicaties. Zeker als het hectisch wordt is het fijn als er al heldere afspraken staan.

  • Marleen
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  – een zwart shirt (wegens vlekken enzo)
  – een iPod (kun je de herrie van je bevallende buurvrouw buiten sluiten, mijn eerste bevalling ging gepaard met de doodswens van mijn buurvrouw niet fijn)
  – een tijdschrift voor je man (hoe gezellig het ook lijkt een man die de hele tijd verhalen over zijn werk vertelt tijdens je bevalling is niet echt prettig)
  -een extra paar warme sokken (je weet niet waneer jouw vruchtwater als golven naar buiten komt maar bij mij altijd over mijn voeten)
  – een kladje/uitgeprint samenvatting van je zwangesrschapscursus, wel kort en duidelijk houden. Hoe je moet ademen, puffen en persen. (geloof mij jij en je man vergeten de beste trucs op het moment suprême en dan kan hij ze even snel terug lezen)
  – 2 sets kleren in verschillende maten. Onze kindjes bleken klein te zijn. En ik had alleen maatje 56 bij mij. Zo lullig als ze maatje 44 nodig hebben. (niet dat iedereen standaard maat 44 nodig heeft maar maat 50 en 56 is wel makkelijk)
  – wees niet eigenwijs als je zeker weet dat je thuis gaat bevallen en je echt geen vlucht tas nodig hebt. Bij een bevalling weet je het nooit. Hoe graag je het ook wilt soms moet je naar het ziekenhuis. (en geloof mij, met de beste bedoelingen in de wereld pakken je man en zijn moeder niet de beste spullen mee op het moment dat jij gaat bevallen. Bifiworstjes en een voetbaltijdschrift zijn geen noodzakelijke onderdelen van een ziekenhuistas)

  • Judith
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Ik heb in het ziekenhuis van te voren om een klysma gevraagd, ik maakte me nogal druk of er iets mee zou komen met persen 😉

  • Beantwoorden

   Dat was ook zo´n grote angst van mij! Ik wist niet trouwens dat dit een optie was.

    • Judith
    • oktober 24, 2014
    Beantwoorden

    Die tip had ik van een vriendin gekregen die op de verlosafdeling gewerkt had

  • Jackie
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Wat Whitney ook zegt wees niet te bang… Mijn eerste bevalling ging vrij makkelijk. Maar toen ik de 2de keer moest bevallen wist ik ineens weer hoe pijnlijk het kon zijn en kreeg ik soort paniekaanvallen…niet echt bevorderlijk kan ik zeggen. :-(.
  Daardoor heeft het allemaal wat langer geduurd dan nodig, maar het is goed gekomen en heb 2 prachtige kinderen!!

  • Whitney
  • oktober 24, 2014
  Beantwoorden

  Probeer ergens rust in te vinden, als je bang en gestrest ben werkt het de ontsluiting tegen.

 3. Beantwoorden

  Nou ik had het er gisteravond met mijn vriend nog over of ze wel een soort glijmiddel gebruiken voordat ze elke keer gaan voelen. Ik heb mijn antwoord gevonden :’). Ik bereid me ook maar voor op het ergste en dan keer 10… Ben wel heel erg benieuwd naar mijn eigen, eerste, bevalling hoor!

 4. Beantwoorden

  Voor de thuisbevalling zeg ik goede tips. Over het ziekenhuis kan ik niet oordelen. Overigens sliepen hier beide kindjes de eerste nacht voor geen meter. Logisch volgens de kraamverzorgster. In de buik horen ze volop geluid zoals je hartslag, darmen en het bloed stromen. Voor zo’n kleintje ik het ’s nachts ineens akelig stil. Las gisteren de tip om dan de radio zachtjes aan te zetten.

Leave a Comment