Stoppen met de traktatie gekte!

0 0 0 19 comments

Traktatie gekte… Eerst waren het vooral de uitzinnig arbeidsintensieve creaties waar ik me over bleef verbazen. Blijkbaar was het een tam luizen seizoen, want de pretentieuze ‘oer’ moeders hebben iets nieuws gevonden om elkaar de loef af te steken. Was het eerst vooral de tijd en energie die in een traktatie ging zitten, tegenwoordig is een fancy pancy naam voldoende. 

Begrijp me niet verkeerd, dit is een heel goede ontwikkeling. Deze zorgt er namelijk voor dat ik met gemak weg kom met een prikkertje met een dor partje appel, drie druiven en een stukkie ananas uit blik. Enige voorwaarde is dat ik het fruittapas noem in plaats van lame ass traktatie waar ondergetekende zich gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. Hemels toch! Ik denk dat ik zonder enig probleem de good old saté prikker egel weer in het leven kan roepen. Enige vereiste is heel hard roepen  ‘Tadaaaaa…! Kijk eens een echte Hystrix Africaeaustralis (wat natuurlijk gewoon Latijn is voor Zuid-Afrikaans stekelvarken, but who cares)’

En dus gaan alle moeders weer op zoek naar het tofste, hipste en meest originele idee. Echt lachen werd het met de moeder die schattige pinguïnnetjes had gemaakt van negerzoenen. Wat je natuurlijk niet meer mag zeggen, maar leg dat dertig zesjarigen maar eens uit.

Oehh joepieeeee….! Negerzoenen!! ‘Neeeee, neeeeeeee jongens dit zijn chocolade kussen pinguins…!’

Ik roep dus bij deze op tot totale anarchie! Want gekte blijft het natuurlijk  al dat gestress om zoiets simpels als traktaties. En het belangrijkste, kinderen boeit het helemaal niks zolang ze maar wat lekkers krijgen. Dus laat lekker zitten die handbeschilderde bananen want die neemt mijn dochter toch gewoon weer mee naar huis met de verontwaardigde woorden ‘Er is op gekrast..! Dit jaar gaan we massaal voor een zakkie chips! Inclusief oranje vingers..

* Dit artikel is eerder gepubliceerd op 14 juli 2016

Written by

  • Liza
  • maart 29, 2016
  Beantwoorden

  Wat een heerlijke post! Als leerkracht van groep 3 moet ik toegeven dat de gezonde traktaties vaak voor 40% in de prullenbak belanden. Hoe mega leuk de “komkommer krokodil” er ook uitziet kinderen worden nu eenmaal niet zo enthousiast van druifjes en worstjes op een stokje.
  Persoonlijk ben ik dan ook voorstander van vrije keus voor ouders bij traktaties en kun je thuis lekker zelf beslissen hoe gezond / ongezond je kind de rest van het jaar eet.

  • Wilma
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  hihi je ziet soms zulke spetterende dingen voorbij komen dat je je haast al zorgen gaat maken voor over drie jaar als ons dametje aan de beurt is haha!

   • Martine
   • november 17, 2015
   Beantwoorden

   Inslaan die mega verpakkingen zakkies chips 😉

  • Samantha
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  Niets mis met gezonde traktaties, maar ik vind het verplichten hiervan (wat op sommige scholen gebeurt) wat te ver gaan. Bij mijn zoon op school wordt duidelijk aangegeven dat men verwacht dat kinderen een gezond 10-uurtje meenemen en bij mijn dochter op de PSZ is fruit verplicht. Daar ben ik wel voorstander van. Maar laat ouders/kinderen dan wél vrij om die ene keer per jaar (ok, 30x voor juf) op iets te trakteren wat hun zelf in de smaak valt. Of dat nu gezond is of niet.
  Meestal vergeet ik de traktaties (schaam!) en ren snel langs de Appie voor een megazak uitdeelzakjes chippies, maar afgelopen jaar, zwanger en trek in snoep, heb ik voor mijn zoon snoep-sushi gemaakt. En ja, het klinkt interessanter dan het was 🙂 Had ik toch mooi mijn afgelopen 4 jaar vergeten traktaties weer mee goed gemaakt.

   • Samantha
   • november 17, 2015
   Beantwoorden

   P.s. wat is trouwens gezond?
   Veel fruit = slecht voor de tanden
   Worst = überhaupt al slecht
   Kaas = vet (mits harde 20+ bocht)
   Noten = een no-go, noten (tot pindakaas op brood aan toe) worden op veel scholen afgewezen ivm heftige pinda-allergieën

   Dus wat blijft er over: de BROODKORST! (shit, gluten!)

    • Martine
    • november 17, 2015
    Beantwoorden

    Wel eerst ff in gesmolten Tony dippen he die broodkorst 😉

  • Sandra
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  Ja herkenbaar! Wij komen tot nu toe weg met de saté prikkers in een halve meloen. Ons zoontje noemde het een spin en alle kindjes waren enthousiast:) vorig jaar rozijntjes met een bellen blaas gelukkiger krijg je ze niet met iets wat wij er mooi uit vinden zien.

 1. Beantwoorden

  Voor het kerstdiner van mijn zoon vorig jaar, hadden de klassenouders bedacht dat het wel leuk zou zijn om een “Spaanse Tapas meets Goochelshow” te organiseren. I shit you not. Er hing een intekenlijst op de deur met allemaal ingewikkelde en tijdrovende gerechtjes die gemaakt moesten worden. Ik was zwanger en heb gedaan of ik dom was. 30 marshmallows op een satéprikker gestoken, in gesmolten chocolade gedipt en gezegd dat het toverstafjes waren om mee te goochelen. Volgens mij het enige van het menu dat op is gegaan, in tegenstelling tot de knoflookvisjes en pollo Di nogwat.
  Wat is er gebeurd met stokbrood kruidenboter en lauwe chocomelk tijdens het kerstdiner op school?

   • Martine
   • november 17, 2015
   Beantwoorden

   Oh dear lord, spaanse tapas meets goochelshow… Ik zou op zoek naar een andere school whahaha…

   • Beantwoorden

    Ik heb er echt waardering voor hoor, dat er zulke fanatieke klassenmoeders zijn die oprecht een leuk feestje voor zoveel kinderen willen organiseren en de leerkrachten ondersteunen.
    Maar als ik dan een verzoekje zie om voor 30 kids stervormige groentespiesjes te rijgen of biologische vegaballetjes met een Spaanse twist te draaien, dan denk ik: ‘Ain’t nobody got time for that…’
    En toch werkt het af en toe op mijn schuldgevoel, dat ik dat niet wil doen/kan opbrengen. Ik best creatief en wil best flink uitpakken om een verjaardag extra leuk aan te kleden, maar zulke vergezochte thema’s en op zo’n grote schaal in de drukste periode van het jaar: nope.

  • Hester
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  Toch vind ik persoonlijk niks mis met gezonde traktaties. Toen ik kind was, was dat ook verplicht op school. Tenminste, het moest in ieder geval hartig zijn. Dus kwamen er geregeld stokjes met worst, kaas, komkommers, ananas enz. Voorbij. Maar ook stoffen zakdoekjes met daarin (ongezouten)noten, of ongezoet/gezouten popcorn, broodje worst. En als je dan toch wel zoet kreeg, dan waren dat vaak zelfgebakken poffertjes. Ik ben het met je eens, dat het tegenwoordig allergie proof en aangepast moet worden aan de eetgewoonten van gezinnen en ook daar kan je een grens trekken (lust/mag een kind het niet, dan zit er vast nog wel iets aan het stokje wat hij/zij wel mag) Maar kinderen komen in contact met zo veel zoetigheid . Het is ook leuk om met je kind samen eens te gaan kijken wat voor een hartig alternatief je kan maken. Ipv kabouter plop cupcakes met heel veel glazuur. Ik denk dat je er even veel tijd aan kwijt bent. Ik oordeel niet over anderen, het is mijn mening. Dus ik hoop niet dat ik nu iemand tegen de haren in aai.

   • Martine
   • november 17, 2015
   Beantwoorden

   Natuurlijk is er helemaal niks mis met gezond, Maar het urenlange gesloof op ingewikkelde creaties die kinderen in vijf seconde hebben geruineerd snap ik niet!

  • Mossika
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  Naast al mooie creatie waarvan jezelf als moeder de lat hoog legt want wie zegt dat jij eraan mee moet doen ???
  Andere kant zijn volledige voedsel pakketten aan snoep…

 2. Beantwoorden

  Een post naar mijn hart! Ik heb er op zich nooit zo aan meegedaan, maar herken zeker dat de traktatielat steeds hoger komt te liggen.

  • Letje
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  In december en dan in januari mag ik weer… en dan is er ook nog zo iets als een kinderfeestje

   • Martine
   • november 17, 2015
   Beantwoorden

   Whaha.. Good luck with that!

  • Carolien
  • november 17, 2015
  Beantwoorden

  Ho ho.. het moet natuurlijk wel volledig suiker, e nummer en smaakvrij zijn! Het hoeft er niet mooi uit te zien als het maar gezond is… Want die lieve kleine rubberen tegel kindjes van die zogenoemde oermoeders (ik noem ze liever voedselgoeroes ) mogen nooit iets lekkers.

  Ik heb er 1 die in februari 4 wordt dus dat mag iets meer tijd kosten maar hè. .. http://www.hippetraktaties.nl en het wordt gewoon thuisgestuurd dan een lekker zakken chips of lekkere snoepjes erbij en klaar

Leave a Comment