Waarom je je kind een normale naam moet geven

0 0 0 26 comments

De gemiddelde zwangerschap duurt zo’n maand of negen en dat vond ik best een lange tijd. Persoonlijk zou ik vier maanden ook prima vinden, zeker omdat ik er toen al uitzag alsof ik elk moment kon bevallen. Je zou denken dat mensen die tijd ook nuttig zouden besteden om tot een weloverwogen naamkeuze te komen. Toch blijkt dat sommigen zich iets teveel laten afleiden door zaken als hippe babyoutfits of zwangerschapsyoga. Hoe verklaar je anders de bizarre babynamen die voorbij komen? Dat moet toch wel in een vlaag van verstandsverbijstering bedacht zijn, zo ergens tussen de vierde en de vijfde perswee.

Ik kan me anders gewoon niet voorstellen dat je je kersverse prinsesje Basta of Divinewonder noemt of je prinsje Stoer. Het zal ongetwijfeld een boom van een kerel worden later en dan snappen mensen toch vanzelf hoe stoer hij is? Of niet, en dan is de naam helemaal een nachtmerrie voor dat verlegen ventje dat altijd achteraan staat met de klassenfoto. Toch? TOCH…? Ergens de afgelopen jaren is origineel het codewoord geworden en daar gaat het volgens mij mis.

Want als ik morgen naar mijn werk ga in een paars fluwelen broek met daarover mijn bruidsjurk en op mijn hoofd mijn dochters fietstas is dat reuze origineel, maar mooi…? Wat is er mis met een lekkere, gezellige Hollandse naam, waarvan iedereen weet hoe je hem moet uitspreken? Een naam die je gewoon mooi vindt en zonder hoogdravende betekenis. Niks mensen, helemaal niks! Ik hoor het je denken, maar dat soort namen hoor je zo vaak. True, maar is dat niet juist de bevestiging dat het mooie namen zijn? En om het even over een andere boeg te gooien, hoeveel succesvolle mensen ken jij die Stoer heten? Klinkt mij niet echt als wereldleider materiaal in de oren. Doe dan maar Mark, al klinkt me dat ook niet echt als wereldleider materiaal in de oren maar dat terzijde;)

En dan rijkdom, één van de rijkste mensen ter wereld is volgens Wikipedia Bill Gates en Bill is toch een beetje het Amerikaanse equivalent van Willem, Kees of Jan. Ik vraag me oprecht af of dat Tough Gates ook gelukt zou zijn. So I rest my case en mocht je iemand kennen die zwanger is en het woord origineel laat vallen, you know what to do 😉

* Dit artikel is eerder gepubliceerd op 30 mei 2016

Written by

  • Sas
  • juli 5, 2017
  Beantwoorden

  Ik werk als docent in het voortgezet onderwijs. Ik vind dat iedereen echt zelf moet weten hoe hij/zij zijn kind noemt. Let er dan wel op dat het uitspreekbaar is. Dus geen Deschaiyhraiylhy alstublieft, maar dan Desraly of zo (want zo moest ik het uitspreken). Of als er staat: McCauley (ik denk dan mek kollie) en de leerling zegt nee het is em sie koelie…. ja dan denk ik wel: jeetje, dit heb je vast al heel vaak moeten zeggen. “Stoer” en “Vlinder” spreek ik overigens nooit verkeerd uit. Het zou niet mijn keus zijn, maar ik heb er geen problemen mee. Mijn eigen kinderen hebben overigens wel originele, maar simpel gespelde namen.

 1. Beantwoorden

  Ik heb niks tegen Hollandse namen maar als je kinderen er niet Hollands uitzien, is het logisch dat ze niet zo’n naam krijgen. Dat was ook de reden waarom ik ze absoluut niet wilde vernoemen. Ze hebben 4 namen en tot op heden hebben ze een succesvolle basisschoolcarrière

 2. Beantwoorden

  Ik kom in mijn werk de meest bijzondere namen tegen (Chardonnay bv ;-), maar mijn kinderen hebben oer Hollandse namen, wel zo overzichtelijk gezien het aantal 😉

  • Sofie
  • mei 31, 2016
  Beantwoorden

  Laat iedereen toch gewoon zijn zin doen … dan weet je meteen met welke sociale klasse of verstandelijk niveau je te maken hebt 😉

 3. Beantwoorden

  Vreselijk vind ik dat soort namen. Net als vlinder of iets dergelijks. Ik heb gekozen voor een lekker Hollandse naam. Maar dan niet 1 uit de top 10 🙂

  • Anneloes
  • mei 30, 2016
  Beantwoorden

  Onze criteria waren: twee lettergrepen, internationaal handig (mijn man Karel had ‘last’ van zijn Hollandse naam tijdens 7 jaar USA& Canada), een bestaande naam en voor jong én oud want ze blijven namelijk geen peuters.
  Hun tweede naam is een echte Nedelandse naam.
  Van de jongste bestonden in zijn geboortejaar 200 jongens/mannen met dezelfde naam. Zéker geen top 10 dus. Toch zitten er 3 bij hem op school, haha!

   • Martine
   • mei 31, 2016
   Beantwoorden

   Hahaha, zal je altijd zien! Mij persoonlijk maakt het ook echt niets uit als je een naam veel hoort. Als ik het mooi vind, vind ik het mooi! En mijne is toch altijd de leukste 😉

 4. Beantwoorden

  Helemaal mee eens! Een top 20 naam liever niet (is alleen maar irritant als er 3 met dezelfde naam in de klas zitten), maar een ‘gewone’ naam is net zo leuk en wel zo makkelijk voor later. Laat die originaliteit en bijzondere manier van schrijven maar zitten.

 5. Beantwoorden

  Toen ik hoogzwanger door de intratuin liep (rolde) hoorde ik mijn een moeder Elmo roepen. Ik keek om me heen of ik een hond of een knuffel zag, maar nee ze had het echt tegen haar kind. Nou ja Elmo is in ider geval wel razend populair in de wereld. Die heeft het zeker gemaakt 😉

  • Beantwoorden

   Niet mijn moeder, maar een moeder

    • Martine
    • mei 31, 2016
    Beantwoorden

    .. dus we hoeven je voortaan niet Elmo te noemen begrijp ik? 😉

 6. Hou op schei uit. Ik moet ALTIJD mijn naam uitleggen of corrigeren en vind dat bloedirritant, ondanks dat ik het een mooie naam vind. De Engelse naam van mijn vriend wordt altijd plat Nederlands uitgesproken. Begrijpelijk, maar niet mooi.
  Bij de keuzes van mijn eigen babynamen stond duidelijkheid dan ook iets hoger op het lijstje dan originaliteit 😉
  Maar we hadden wel een voorkeur voor geen naam uit de Top 30. Met 3 Sophietjes en Sems in de klas zitten lijkt me ook niet tof.

   • Ilse
   • mei 30, 2016
   Beantwoorden

   Je hebt er wel een mooie blognaam van kunnen maken 😉

   • Haha, ja! En toch schrijft het merendeel “Hare Majesteit” en noemen ze me bij een eerste ontmoeting consequent Marissa, Mariska, Marit of Maria 🙂

     • Martine
     • mei 31, 2016
     Beantwoorden

     hahaha, ik denk ook altijd eerst Haremajesteit als ik je naam ergens voorbij zie komen! ook tijden gedacht dat je Mariska heette 🙂

     • Ik snap dat heel goed, dat mensen op social media die aanname maken wanneer ze vluchtig iets van mij of mijn blog voorbij zien komen. Maar mails van bedrijven die de moeite niet nemen om te checken hoe ik heet, of bedrijven die bellen voor meneer René Maris, scoren geen punten 🙂
      Ik hoor ook regelmatig enthousiast: ongelooflijk dat de url van haremajesteit gewoon nog beschikbaar was haha
      Het went, maar vind het niet leuk en wilde dus voor mijn eigen kids namen waar ze later geen gedoe mee zouden krijgen.
      Nu schrijven mensen wel vaak Nora i.p.v. Norah, maar het wordt in ieder geval nooit verkeerd of lelijk uitgesproken zoals mijn naam of die van mijn vriend.

  • Letje
  • mei 30, 2016
  Beantwoorden

  Oh oooh, gevaarlijk onderwerp!

 7. Beantwoorden

  Oh wat heerlijk. Als invaljuf hoef je dan ook je tong niet te breken over al die namen die in het echt nog moeilijker zijn dan op papier. Of inderdaad, stoer voor het verlegen jongetje. Probeer dan maar serieus te blijven als je hem moet roepen. Nee hoor, gewoon een normale naam, hoeft geen top 20 te zijn, want meer dan 2x Sven in een klas is ook niet handig. Maar er is nog genoeg keus toch?

  • Inez
  • mei 30, 2016
  Beantwoorden

  Amen!!
  En om ook maar gewoon even mijn ongezouten mening te geven: Alle namen met DJ vooraan ipv J snap ik ook niet. Jason wordt Djason en Jessie wordt Djessie bijvoorbeeld. Why??
  Maar het kan ook te Hollands, gisteren in de supermarkt stond ik oog in oog met een klein ondeugend peutertje en plotseling hoor ik zijn moeder: ‘Henk, kom eens bij mama’.. Dat is het hem dan ook niet helemaal voor mij.
  Hier een halve zool die haar kindje een Hollandse dertienineendozijnnaam uit de top 10 heeft gegeven. Paar voordeeltjes: hoeft zijn naam nooit te herhalen want mensen herkennen de naam, hoeft hem nooit te spellen én kan in ieder geval een standaard pen of knuffeltje krijgen met zijn naam erop!

   • Martine
   • mei 31, 2016
   Beantwoorden

   HAHAHA! Hier ook en al blijft het natuurlijk een kwestie van smaak, ik ben hartstikke blij met onze keus!

 8. Beantwoorden

  Nou de Hollandse dertienineendozijnnamen zijn in ieder geval zeker niet mijn smaak! Er is niets mis met een mooiere voornaam dan die suffe namen uit de top 10 die elke halve zool gebruikt 🙁

   • Samantha
   • mei 31, 2016
   Beantwoorden

   Ik vind juist dat er in de top 10 bijna geen Hollandse naam meer te vinden is. Ik vind heel veel met een meer engels-amerikaanse inslag.

   Maar ik ben dan ook een halve zool schijnbaar, die haar zoon en dochter een suffe naam heeft gegeven die iedereen gebruikt. Fijn dat jij wel een mooiere voornaam voor je kind hebt gekozen.

   • Beantwoorden

    Ja is vervelend he, als mensen jouw voornaam en die van je kinderen afkraken omdat ze niet 13 in een dozijn zijn. Vandaar dit tegen statement. Omdat het helemaal niet aardig is om overal maar afgekat te worden vanwege je voornaam en die van je kinderen.

     • Samantha
     • mei 31, 2016
     Beantwoorden

     In dit stuk gaat het om bizarre voornamen, niet om andere mooie (al dan niet exotische) namen.
     Als de naam waaronder je post jouw eigen naam is, vind ik daar niets bizars aan.
     Maar als je eigenlijk stiekem “Theepot” heet…. tja… dan wordt het anders.

     Ik denk dat hier meer de “namen” worden bedoelt als in: 2 zelfstandig naamwoorden samengevoegd (zoals Martine als voorbeeld nam: Divinewonder. Je weet wel, van die My Little Pony-achtige taferelen), namen waarmee je kind geheid gepest gaat worden zoals ” Graadje” of iets wat je gewoon niet moet doen: zoals je dochter “Islam” noemen.
     Daarnaast vind ik het onnozel dat jij schijnbaar afgekat wordt om jouw naam en die van je kinderen. Dat zou geen mens moeten doen.
     Ik vind het alleen wat zwak overkomen om een tegenargument te geven zoals jij deed. Daarmee doe je juist precies hetzelfde! Andere mensen afkatten om hun (gekozen) naam. Ik had het persoonlijk wat genuanceerder geplaatst.

Leave a Comment