Wat ik je graag zou willen zeggen…

0 0 0 No comments

Pas kreeg ik van een vriendin een foto doorgestuurd. De foto maakte ze van mij, voordat we gingen stappen en ik denk dat ik een jaartje of 17 ben. Kijkend naar de foto herinnerde ik mij die periode. Een extreme puber, die deed wat ze wilde en schijt leek te hebben aan alles en iedereen.

Maar ik herinner me ook mijn gevoel in die periode. Niet weten wat ik wilde, dood onzeker over mijn uiterlijk en vooral heel bang voor de toekomst. En ik wil haar zo graag wat dingen vertellen. Even naast haar staan of verschijnen in een droom en dingen in haar oor fluisteren. Ik besloot het op papier te zetten.

Lieve jij,

Je bent 17 jaar en ik ken je als de beste. Ik weet dat je slecht tegen kritiek kunt, maar er zijn toch een paar dingen die ik je graag wil zeggen.

– Dat kapsel kan niet. Hoe cool je zelf ook denkt dat het is, het is het niet. Gelukkig vind je halverwege de twintig een goede kapper. Dan komt het goed.

– Je ziet er prima uit en bent niks te zwaar. Jouw oudere ik vind je zelfs een beetje mager? Maak je dus niet zo druk om je broekmaat.

– Doe nieuwe lenzen in. Doordat je steeds te lang doorloopt met lenzen, krijg je vanaf je 21e veel last van je ogen.

– Easy on the blush. Please.

– Hou op met manieren zoeken om van het nagelbijten af te komen. Rond je 19e hou je er ineens mee op en heb je altijd mooie, lange nagels.

– Ga sparen en kap met je geld uitgeven aan onzin. Over een paar jaar heb je enorm veel spijt dat je nooit geld opzij hebt gezet.

– Blijf op school. Nu klinkt het leuk om te kappen, maar het betekent dat je op je 23e alsnog gaat studeren en pas op je 27e klaar bent. En die periode is loodzwaar. En het is niet stoer om vanaf VWO te zakken naar MAVO om vervolgens na je eindexamen compleet doelloos te raken.

– Dump zo’n beetje 80% van de mensen waar je mee omgaat. It ain’t gonna last en het zal je een hoop verdriet besparen.

– Wees lief voor C en J. Zij blijven namelijk wel je beste vriendinnen, ook al zal je nu misschien denken van niet. Wat er ook door anderen over hen gezegd gaat worden de komende jaren, het is niet waar.

– Stop met roken nu het nog kan.

– Leer wijn drinken in plaats van al die dure mixdranken. Heb je later veel profijt van en kun je ook mooi geld sparen.

– Zoek je opa en oma wat vaker op. Er komt een tijd dat je er alles voor over hebt om ze op te kunnen zoeken.

– Steek niet teveel geld en tijd in die scooter, want uiteindelijk haal je heel snel je rijbewijs en helpen je ouders je met je eerste auto, ook al schreeuwen ze nu dat ze dat nooit zullen doen.

– Wees niet zo’n bitch. Je bent echt niet leuk als je dat doet.

– Je ouders zullen hoe dan ook altijd heel veel van je blijven houden. Het is dus niet nodig om te testen hoever je bij ze kan gaan. Ze laten je niet in de steek.

Kortom, lieve Jessica, doe er alles aan om gelukkig te zijn met wat je hebt. Deze jaren gaan voorbij en je hebt een prachtige toekomst voor je liggen. Je weet het nu nog niet, maar je komt er echt wel. Je gaat zo bizar, enorm geweldig gelukkig worden! Lach wat meer en geniet met alles wat je in je hebt.

Liefs, ik.

 

Written by

Leave a Comment